Bilsalonger - ett fenomen i otakt med tiden
KRÖNIKA. Egentligen är de ett otyg, alla dessa bilsalonger. Dessutom på något sätt i otakt. Med tiden. Dessa rader skrivs med båda fötterna i en balja kallt vatten, illa medfarna efter två dygn på Internationale Automobil Ausstellung i Frankfurt.
Foto:
200 000 kvadratmeter motsvarar ungefär 25 fotbollsplaner av internationella mått. Och man går inte rakt över dem, utan fram och tillbaka, ungefär som om man klippte gräset på dem.
Enbart detta faktum, att de sliter ut skorna för tusentals biljournalister, vore väl skäl nog att förbjuda dem. Fast det främsta skälet är förstås att dagens internationella bilsalonger är så groteskt otidsenliga.
Men i stället för att bli färre till antalet och mindre till omfånget blir de bara fler och ännu större. Det är bara 15 år sen jag kunde beta av bilsalongen i Detroit på en förmiddag. Den i Tokyo tog då inte heller så mycket mer tid i anspråk. Om man ens besvärade sig med att åka dit.
Den som har varit riktigt flitig i år har varit på bilsalong i Detroit, Bryssel, Chicago, Toronto, Genève, Amsterdam, Vilnius, Seoul, Riga, Aten, Kiev, Brno, Barcelona, Buenos Aires, Sofia - och så nu senast Frankfurt. Men fortfarande återstår Milano, Bukarest, Budapest, Sydney och Tokyo.
En gång i tiden fyllde de förstås en funktion. De var marknadsplatser för bilindustrin som här gavs en unik möjlighet att visa upp årets nyheter. Samtidigt fick allmänheten chansen att se sina drömekipage i en tid då bilen var symbolen för framgång och välstånd. Långt in på 80-talet var det också på de stora internationella bilsalongerna biltillverkarna avtäckte sina världsnyheter för allra första gången. Det gick ofta ett sus genom den församlade presskåren när täckelsen föll eftersom ingen hade sett nyskapelsen förut. Då hade vi något att skriva hem om.
I dag läcker tillverkarna ut alla sina nyheter långt innan de körs till de stora bilsalongerna. Ibland har vi biljournalister till och med hunnit provköra dem innan det är "världspremiär" på någon salong. Och för den biltillverkare som vill vara med på årets alla salonger handlar det om en evigt snurrande turné runt jorden som kostar hundratals miljoner kronor. Som kunden förstås i slutänden betalar.
Sanningen är dessutom att många bilföretag i dag helst skulle vilja slippa vara med. Men ingen vågar ta första steget och kliva av karusellen.
Och även om det numera står en och annan miljöbil i montrarna så är det fortfarande ännu mera hästkrafter och ännu mera prestanda som lockar. Ja, och så förstås ett dröse halvnakna tjejer, vilket onekligen förstärker känslan av att tiden har gått ifrån de stora bilsalongerna...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!