Bilmusik - lyckorus eller fara?

Toner på väg. Favoritmusiken på högsta volym ur högtalarna är ett uppskattat sällskap i bilen. Men kan musikvalet påverka hur man kör?

Illustration: Isabelle Bervenius

Illustration: Isabelle Bervenius

Foto:

Motor2008-05-28 00:01
- Många tror att favoritlåten skulle göra en till en bättre förare eftersom man känner sig trygg med den, men det är snarare tvärtom, säger Carin Öblad. Anledningen att den hängt med så länge är ofta för att personen hela tiden upptäcker något nytt i den, den öppnar dörren till en inre värld av minnen och känslor och i och med det tappar man lätt koncentrationen på körningen.

Carin Öblad har forskat om musiklyssning i bilen bland annat på Uppsala universitet och disputerat med avhandlingen Att använda musik - om bilen som konsertlokal. Hon berättar också att det kan vara farligt att upptäcka ny musik som man tycker om eftersom det gör att man börjar fundera på varför den är bra och även då tappar koncentrationen på körningen. Av samma anledning är det heller inte bra att lyssna på musik man avskyr.
Helst ska det alltså vara musik som man känner till, men har ett ganska ljumt intresse för. Vad det ska vara för musik mer konkret är det dock enligt Carin Öblad omöjligt att säga något generellt om.
- Det är nästan omöjligt att komma till några andra slutsatser än att det är individuellt och det är ju också en av de mest spännande sakerna med just musik. Att det beror på egna referensramar, minnen och till och med hur din kropp, som fungerar som en resonanslåda tar in musiken, säger Carin Öblad.

Men skivan tar slut och just som du byter till en ny och samtidigt upptäcker att hastighetsmätaren är uppe i 135 kilometer i timmen får du möte. Instinktivt styr du bort från den motsatta vägbanan. Bilen kränger mot dikesrenen, men du lyckas parera i sista stund och nästa skiva sätter i gång.
Hans Olof Selhammar, som är polisintendent på Uppsalapolisens trafikavdelning, säger med säkerhet att han aldrig har sett i några handlingar eller ens hört att viss sorts musik skulle ha orsakat olyckor.
- Det enda musikrelaterade är att en hel del förare berättat att de bytt cd-­skiva när olyckan inträffat, säger han. Då räknas det som vårdslöshet i trafik. 

I olika skivaffärer på nätet går det att hitta mängder av samlingar med musik att lyssna på i bilen, med namn som Car drive & music, Car cruisin superhits of the 50's and 60's och Greatest car songs. 50- och 60-talsmusik har onekligen koppling till bilkörning eftersom lyssnarna på den tiden mest bestod av så kallad "bilburen ungdom". Carin Öblad berättar också att hon har testat att mixa ihop Hep Stars Cadilac med motorljud och funnit att det passar så bra in att det lika gärna kunde ha varit med på inspelningen från början. I övrigt är det dock svårt att hitta några direkta mönster (förutom att en del av låtarna handlar om bilkörning). Mest verkar det handla om ännu ett sätt att krama pengar ur en tynade skivköparpublik.

Du sjunger med. I I will always love you är dina röst lika stark som Whitney Houstons och i My heart will go on slår du Céline Dion med hästlängder. När du närmar dig stan slår du på Geto Boys Damn it feels good to be a gangsta i stället, vevar ner sidorutan och rullar långsamt sista biten till jobbet.
Trots att det mesta som gäller musik är individuellt har Carin Öblad ändå hittat genomgående tendenser bland sina intervjupersoner. Det ena är att nästan ingen vill lyssna på improvisationsjazz medan de kör, vilket hon tror kan bero på de oförutsägbara inslagen. Det andra är att vokalmusik är överrepresenterat, vilket kan ha att göra med att många sjunger i bilen.
- Nästan 90 procent av personerna jag pratat med uppger att de sjunger med i musiken i bilen. Det handlar antagligen om att det är ett av de få tillfällena där det är helt säkert att ingen kan höra dem.

Själv lyssnar Carin Öblad väldigt sällan på musik i bilen. I stället lyssnar hon på ljuden från bilen och trafiken. Men det finns undantag.
- Ibland när jag är ett visst humör kan jag lyssna i kanske tio minuter på radiostationen Vinyl 107.1, som spelar 60-talsmusik. Det är för mig helt ofarlig musik. Om jag skulle lyssna på till exempel David Bowies Life on Mars vore det livsfarligt eftersom jag tycker om den så mycket att den får nackhåret att resa sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!