Uppsalas yngre mer stillasittande än pensionärerna

Under pandemin ökade stillasittandet och skärmtiden, för alla utom Uppsalas pensionärer. Allra minst rör sig Uppsalas unga och medelålders. Ett hälsohot, varnar experter.

Ett stillasittande liv är en riskfaktor för övervikt och ohälsa.

Ett stillasittande liv är en riskfaktor för övervikt och ohälsa.

Foto: TT

Motion & hälsa2023-02-24 05:00

Det visar statistik från folkhälsoundersökningen Liv och hälsa i Region Uppsala.

– Det är en oroande trend. Framför allt ser vi att stillasittandet ökar. Att det ökade under pandemin är rimligt, men nu behöver vi bryta trenden, säger vårdstyrelsens ordförande Björn-Owe Björk (KD).

Undersökningen visar att majoriteten av de 8 279 besvarande länsborna är stillasittande mellan 4-6 timmar varje dag. Den stora skillnaden är mellan åldersgruppen 70+, och de yngre åldersgrupperna som 18–29 och 30–49. Där sitter 31 procent, respektive 23 procent mer än tio timmar varje dag. Siffran för sjuttioplussarna är 12 procent.

undefined
Björn-Owe Björk (KD), ordförande för vårdstyrelsen i Region Uppsala: "Det är en oroande trend".

Björn-Owe Björk menar att stillasittandet i förlängningen kommer orsaka folkhälsosjukdomar. Att 52 procent av Uppsala läns befolkning dessutom lider av övervikt tror han hänger ihop.

– En aktiv fritid och träning förebygger många sjukdomar, däribland fetma. Så det kan absolut finnas en koppling där.

Mai-Lis Hellénius är professor och överläkare vid Karolinska Institutet, och ingår även i en regeringskommitté för att främja fysisk aktivitet.

– Stillasittandet är ett modernt hälsohot som har ökat med den digitala revolutionen.

undefined
"Läget är värre än vi trodde", säger professor Mai-Lis Hellénius som har skrivit flera böcker kring ämnet livsstil och folkhälsosjukdomar.

Att det är just sjuttioplussarna som sitter minst tror Hellénius beror delvis på digitaliseringen och att många äldre inte har lika mycket skärmtid som de yngre, samt att man som pensionär är lite friare. Men siffrorna är bekymrande oavsett, tycker hon.

– Fortsätter vi sitta såhär mycket så kommer typ 2–diabetes att öka, hjärtinfarkt och stroke samt cancersjukdomar. Och i många fall är vi redan där.

Från regionens sida finns det inte så mycket som kan göras, förutom att skapa bra förutsättningar, säger Björn-Owe Björk.

– Det vi kan göra, och gör, är att exempelvis ha samarbeten med Riksidrottsförbundet i Uppsala län, utveckla fler grönområden och skapa möjligheter och förutsättningar för en aktiv fritid och ett aktivt liv.

Men man kan inte tvinga människor, fortsätter Björk.

– Det enda vi kan göra är att skapa bra förutsättningar. Det måste också finnas en vilja och förståelse för hälsa och motion.                                                                                                                                                                                                                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!