Stämningarna mot Morgongåvabaserade Apotea till Arbetsdomstolen duggar tätt.
Förra veckan lämnade fackförbundet Unionen in sin femte stämning på bara några månader mot Apotea. Detta sedan en anställd med en varaktig funktionsnedsättning mot sin vilja flyttats från kvällstjänst till dagpass på företaget, trots att den anställde själv anser att både det psykiska och fysiska välmåendet försämras då.
Nu kräver Unionen att Apotea ska betala ut 150 000 kronor till den anställde i diskrimineringsersättning.
Den anställde har fackliga förtroendeuppdrag på arbetsplatsen – och det är därför som personen har schemalagts på dagtid, menar Apotea.
Apoteas vice vd Stefan Eriksson kommenterar stämningen via mej och skriver att förändringen gjordes "för att underlätta samverkan mellan företaget och Unionens lokala klubbledning".
– I det här fallet finns det dock även särskilda behov hos arbetstagaren som vore rimligt att ta hänsyn till. Dessa har arbetsgivaren helt bortsett ifrån, säger Unionens centrala ombudsman Anders Fredriksson angående ärendet.
Det faktum att så många tvister mellan Unionen och Apotea lett till stämningar till Arbetsdomstolen kommenterar han så här:
– Vi har genom åren haft enormt många ärenden från Apotea i Morgongåva. Det beror enligt vår mening i grunden på att arbetsgivaren har svårt att följa gällande lagar och avtal. Det är bara ett litet fåtal av alla ärenden som sedan drivs vidare till Arbetsdomstolen. Det är inte något som vi lättvindigt tar till. För oss är utgångspunkten att frågor ska lösas i förhandlingar enligt den svenska modellen, det krävs dock att även företaget anstränger sig att försöka nå enighet, säger Anders Fredriksson.
Stefan Eriksson på Apotea beskriver situationen så här i sitt mejl.
"Vi har sedan länge en infekterad tvist med den lokala Unionenklubben i Morgongåva. Våra övriga fackklubbar har inte gett uttryck för att det finns något problem med att utföra de fackliga uppdragen dagtid och på plats i våra lokaler", skriver han.
Anders Fredriksson håller inte med.
– Jag bedömer det inte alls så. Tvärtom tycks det vara en bra samtalston vid de lokala förhandlingarna. Däremot blir jag irriterad när man konsekvent väljer att strunta i lagar och avtal på arbetsmarknaden och inte ser vikten av en väl fungerande samverkan, säger han.
UNT har varit i kontakt med den anställde som den senaste stämningen rör. Personen har valt att inte uttala sig.