Språkstöd ökar förståelse på arbetsplatsen

Det började som ett projekt finansierat av EU-pengar. Nu ska språkstödjare i Heby kommun bli ett permanent inslag i omsorgen.

Mahdi Khudadadi och Emilia Karlin jobbar på Rungårdens äldreboende i Morgongåva.

Mahdi Khudadadi och Emilia Karlin jobbar på Rungårdens äldreboende i Morgongåva.

Foto: Ebba Örn

Morgongåva2019-11-18 10:00

– Vi behöver alla vikarier som vi kan få. Det är viktigt att alla kommer in i samhället och att vi är en inkluderande arbetsplats, säger Emilia Karlin, undersköterska på Rungårdens äldreboende i Morgongåva.

Hon är en av drygt 20 personer inom omsorgen som utbildats till språkstödjare i Heby kommun de senaste åren. Fram tills i höst har kommunen ingått i ett EU-finansierat projekt som syftar till att bredda rekryteringen inom vård och omsorg och ta vara på utlandsföddas kompetens.

På en arbetsplats som Rungården handlar det exempelvis om att lotsa nyanställda i arbetsmoment som de möter och att personalen lägger extra tid på introduktionen för vikarier som inte har svenska som modersmål. Ord med dubbel betydelse kan skapa missförstånd och kännedom om arbetsuppgifter kan lätt tas för givet.

– Ta en sån sak som basala hygienartiklar, som handskar och förkläden. En person som gått SFI har fått lära sig att man använder handskar på vintern, medan vi syftar på andra handskar inom omsorgen. Vi har haft många sådana aha-stunder i det här projektet, säger undersköterskan Eva Tobiasson som samordnat arbetet med språkstödjarna.

Arbetet med språkstödjare handlar också om att överbrygga och skapa förståelse för kulturella skillnader.

– När jag jobbar med de äldre brukar jag exempelvis lägga en hand på axeln för att skapa närhet. I vissa kulturer tar man inte på andra. Ögonkontakt är också en sådan sak, säger Emilia Karlin.

När Mahdi Khudadadi började jobba som vikarie på Rungården för 1,5 år sedan var projektet igång. Han menar att det hjälpte honom mycket när han var ny.

– Det var många situationer där jag inte förstod exakt vad de sa, det kan vara svårt att fråga första dagen. Men det är bra att fråga, "gör jag rätt eller fel nu". Nu vågar jag pratar med kollegerna om allting, säger han.

Hur stort behovet av språkstödjare är skiljer sig åt under året, menar Eva Tobiasson. På sommaren när det är fler vikarier på plats är behoven generellt sett större. 

Trots att EU-projektet är slut kommer Eva Tobiassons arbete med att utbilda språkstödjare i Heby kommun att fortsätta.

– Det ska inte stå och falla på det, vi behöver nya medarbetare. Men det finns en viss problematik som vi jobbar med, många äldre i kommunen har aldrig träffat människor som kommer från andra länder. Därför är det viktigt att de nyanställda introduceras för dem på ett bra sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!