Leos kamp är över — särskolan föreslås byta namn

I tre år har Leo Lust från Morgongåva kämpat för att få bort ordet särskola. Slitet lönade sig: nu föreslås ett namnbyte. Utbildningsminister Anna Ekström (S) hyllar Leos engagemang.

Leo Lust tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström (S) när de träffades under en pressträff i Linköping våren 2020.

Leo Lust tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström (S) när de träffades under en pressträff i Linköping våren 2020.

Foto: Privat

Morgongåva2021-02-26 21:00

I början av 2018 skickade den då 14-årige Leo Lust in ett medborgarförslag till Heby kommun där han uppmanade kommunen att byta namn på särskolan till utvecklingsskola. Han tyckte att frågan var viktig då han ansåg att ett namnbyte skulle minska risken för mobbning.

Sedan dess har han Leo blivit intervjuad i flera av de stora tidningarna, besökt riksdagen och träffat både den före detta utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) och hans efterträdare Anna Ekström (S). Och nu har kampen äntligen gett resultat.

Under en pressträff på fredagsförmiddagen presenterade regeringens särskilde utredare "utredningen om hur fler elever kan nå kunskapskraven". Där ingick ett förslag om att särskolan ska byta namn till anpassad utbildning.

— Jag blev lite frustrerad att de inte tog mitt förslag. Men när jag fick tänka på det ett tag förstod jag hur de tänkte och det är nog en ganska bra idé ändå. Utvecklingsskola låter kanske lite för lika särskola och då kanske man inte får bort mobbningen, säger Leo Lust.

Hur känns det att vara i mål efter tre års jobb med den här frågan?

 — Det känns sjukt. När jag lämnade in det här till Heby kommun för tre år sedan trodde jag verkligen inte att jag skulle få komma till riksdagen och ännu mindre att det faktiskt skulle leda till något. Men när Anna Ekström ringde mig och berättade det här igår blev jag tårögd faktiskt. Jag är stolt över det jag har gjort, det känns stort.

Vad tror du att det här kommer betyda för elever som är i den situationen du var i?

Jag skämdes för att säga till folk att jag gick på särskolan, jag var rädd att bli mobbad och bli kallad ”störd” eller ”CP”. Nu behöver man inte skämmas längre, sedan kommer väl mobbningen aldrig försvinna, men jag hoppas ändå att det här namnbytet kan få den att minska rejält.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) var den som tog emot utredningen från den särskilde utredaren Tommy Lagergren. Även om det inte blev Leo Lusts ursprungliga förslag som finns med i utredningen gillar hon det nya förslaget.

— Det är Tommy Lagergren som lett utredningen, han kan bäst svara på varför de valde det här förslaget. Men det är ett namn som fungerar bra i vårt skolsystem. Det är också ett neutralt uttryck som det är svårt att hitta på något elakt om, säger Anna Ekström (S) i en intervju med UNT. 

undefined
— När man har argumenterat för varför det vi i dag kallar för särskola behövs har man använt anpassad utbildning, så det passar bra in i vårt skolsystem, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Varför är det viktigt att byta det här namnet enligt dig?

— Det är självklart att om det här namnet leder till att barn och elever känner sig uteslutna och exkluderade är det inte ett bra namn. Det finns också ett stort gensvar hos lärare, rektorer och elever att det är dags att byta namn.

Förutom namnbytet, vilka förändringar i det som vi i dag kallar särskolan finns med i det här förslaget?

— Det viktigaste förslaget är att det blir fler timmar i matte, läsning, skrivkunskap och engelska och färre timmar i slöjd och hem- och konsumentkunskap. Det man behöver i dagens samhälle är att ha baskunskaper i att läsa, skriva och räkna.

 Hur ser du på Leo Lusts engagemang som nu har lett fram till det här förslaget?

— Jag tycker att det är fantastiskt. Leo Lust har väckt en fråga och använt de verktyg som finns i vår svenska demokrati för att lyfta den. Och nu står vi här i dag, vore det inte för att han drev fram frågan på det här effektiva sättet är jag inte alls säker på vi hade haft det här förslaget på bordet.

Särskola

Särskolan är en egen skolform vilken är till för de elever som inte bedöms nå upp till grundskolans kunskapsnivå på grund av att de har en intellektuell funktionsnedsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!