Förskolan som tar miljöfrågor in i barnens vardag

Förskolorna i Morgongåva och Vittinge har länge jobbat med klimat och miljö i sin undervisning. Nu har de fått ett Grön flagg-certifikat för sitt arbete

Som en del i hållbarhetstänket sköter barnen om ett insektshotell som står på skolgården.

Som en del i hållbarhetstänket sköter barnen om ett insektshotell som står på skolgården.

Foto: Anton Gustafsson

Morgongåva2021-04-24 10:00

När man anländer till Morgongåva förskola är det inte mycket som får den att sticka ut i jämförelse med andra förskolor i Sverige. Men när man kommer närmare ser man en grön och blå flagga som hänger på fasaden. Flaggan har förskolan fått av organisationen Grön flagg, som är ett lärandeprogram inom hållbar utveckling, och betyder att förskolan har fått organisationens certifiering.

— Det här blir ett kvitto på att verksamheten gör något rätt och det känns jättekul. Den innebär att vi kan visa för omvärlden att vi arbetar med hållbar utveckling och att vi behandlar klimatförändringarna som den viktiga fråga det är, säger förskoleläraren Karin Nelén.

undefined
Karin Nelén och Linda Hallgren, förskolelärare på Morgongåva förskola.

Förskolan i Morgongåva har länge haft med frågor om klimat och miljö i undervisningen. Men det senaste året har man jobbat mer målinriktat inom områdena skräp och avfall, livsstil och djur och natur.

— Det här gör att vi kan synliggöra vårt arbete på ett bättre sätt, sätta upp mål och visa upp en plan kring hur vi vill nå målen. Det blir tydligare för barnen, föräldrarna och personalen hur vi ska jobba med det här, det ska vara en röd tråd genom hela verksamheten, säger förskoleläraren Linda Hallgren. 

Varför tycker ni att det här är så viktiga frågor?

— Vi vill att tänket med miljö och klimat ska bli en del av barnens vardag. Det ska vara självklart att tänka hållbart och inte något som ses som en extra syssla.

— Det här är en allvarlig fråga med tanke på hur läget är i världen med klimatförändringarna. Det är såklart svårt för barnen att greppa hur klimatförändringarna påverkar hela jorden. Men det vi vill ge dem en inblick i hur det påverkar naturen om man slänger skräp där och att man kan göra nytt papper om man sopsorterar, till exempel. Det är på den nivån vi lägger det för att ge dem grunderna i det hållbara tänkandet, säger Karin Nelén. 

undefined
Barnen får bland annat lära sig att sopsortera på rätt sätt.

Vad tycker barnen om att jobba med de här sakerna?

— Det viktigaste för oss är att barnen är delaktiga. Vi ger dem förutsättningarna, men de ska inte tvingas till det av oss genom tjat. Men de är jättenyfikna på det här och tycker att det är jättekul att lära sig hur allt hänger ihop.

Hur tänker föräldrarna kring det här?

— Det har bara varit positivt. Och med tanke på att det här ingår i läroplanen och att vårdnadshavarna ska ha inflytande över verksamheten är det ett jättestort plus för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!