Drygt halvvägs för Apoteabygget i Morgongåva

Nu har rekordbygget av det nya Apoteahuset i Morgongåva kommit drygt halvvägs - och det mesta går enligt planerna. "19 februari ska byggnaden överlämnas till hyresgästen" säger Henrik Lindley, vd hos Morgongåva Företagspark AB.

3000 kubikmeter betong. Erik Alklid och Henrik Lindley diskuterar hur arbetet med gjutningen av den 38 000 kvadratmeter stora golvytan fortskrider. Sammanlagt går det åt 3 000 kubikmeter betong till gjutningen.

3000 kubikmeter betong. Erik Alklid och Henrik Lindley diskuterar hur arbetet med gjutningen av den 38 000 kvadratmeter stora golvytan fortskrider. Sammanlagt går det åt 3 000 kubikmeter betong till gjutningen.

Foto: Johan Eriksson

Morgongåva2017-10-19 17:15

Ungefär ett halvår efter byggstarten har skalet på det nya Apoteahuset i Morgongåva, som utrymmesmässigt kommer att motsvara över sju fotbollsplaner, kommit på plats.

– Den stora utmaningen är att få byggprocessen att flyta. Mycket handlar om timing i samspelet mellan olika delmoment och underentreprenörer, berättar Erik Alklid, arbetsledare hos huvudentreprenören Logistic Contractor, ett företag specialiserat på stora byggnationer.

– Det största jag själv varit inblandad i tidigare var av liknande storlek som det här, men den största byggnad som vårt företag uppfört var nästan tre gånger större, 96 000 kvadratmeter, upplyser Erik Alklid som basar över en arbetsstyrka som varierar mellan cirka 25 och 55 personer.

Medan UNT bjuds på en rundvandring i byggnaden, tillsammans med Erik Alklid och Henrik Lindley, vd hos Morgongåva Företagspark, redovisas en del spännande kuriosa. Bottenplanet på det nya Apoteahuset är på cirka 30 000 kvadratmeter medan plan två, som är placerad längs ena långsidan av byggnaden, är på 8000 kvadratmeter. Det huvudsakliga arbetet som pågår just nu är gjutning av golvytorna.

– Sammanlagt 3000 kubikmeter  betong går åt, vilket motsvarar cirka 500 lastbilslass, berättar Henrik Lindley.

När gjutningen och efterbehandlingen av golvytorna är klara väntar installation av solcellspaneler över stora delar av takytan, som med råge ska producera elström motsvarande Apoteahusets årsförbrukning.

– Eftersom huvuddelen av solelen produceras under vissa begränsade perioder kommer ungefär hälften av årsproduktionen att matas ut på det allmänna elnätet, förklarar Henrik Lindley.

Som komplement installeras också en bergvärmeanläggning med 28 stycken borrhål som vardera är 300 meter djupa. En sprinkleranläggning ska också in i huset med en tillhörande vattentank på 500 000 liter. De kommande månaderna fram till den planerade slutbesiktningen 19 februari handlar till stor del om iordningsställande av inomhusmiljöerna.

– Bland annat ska el monteras, lager-, kontors- och adminstrationsutrymmen inredas och kyl- och frysanläggningar ställas i ordning för Apoteas produkter, förklarar Erik Alklid.

Nedervåningen ska huvudsakligen inrymma produktlagret medan övervåningen kommer att bestå av bland annat administration och kontor för farmaceuter samt en personalrestaurang. Byggnaden är anpassad för att ta emot drygt 500 anställda, vilket ungefär är en fördubbling av dagens anställningssiffra.

Kommunens största bygge - någonsin:

Det nya Apoteahuset, som började byggas i mars, kommer i färdigt skick att innefatta 38 000 kvadratmeter, vilket motsvarar logistikytor på drygt sju fotbollsplaner.

Byggherre är Anders Wall-ägda Morgongåva Företagspark AB.

Byggkostnaden är beräknad till drygt 200 miljoner kronor.

Totalentreprenör för Apoteabygget är Logistic Contractor.

De nya lokalerna skapar möjlighet för Apotea att skicka 100 000 paket om dagen från Morgongåva.

Byggnadens tak kommer att förses med solcellspaneler där ungefär hälften av mängden solel motsvarar byggnadens årsförbrukning av el, och där resten kommer att läggas ut i det allmänna elnätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!