Apotea vill växa och får gå före i kön

Apotea ser potential att snabbt växa sig dubbelt så stora. Då krävs en ändring i detaljplanen där de vill bygga. Kommunen är med på tåget och låter dem gå före i kön.

Henrik Lindley är vd för Morgongåvas företagspark där det växande Apotea ingår.

Henrik Lindley är vd för Morgongåvas företagspark där det växande Apotea ingår.

Foto: Johan Eriksson/UNT Arkiv

Morgongåva2019-09-27 12:05

E-handeln växer kraftigt och det märks i Morgongåva. Apotea fick nya stora lokaler i mars 2018, men är redan trångbodda. I dag har de cirka 500 anställda. Om lokalerna utökas skulle personalen kunna fördubblas om två år. Intill den nuvarande logistikbyggnaden för e-handel med apoteksvaror vill de därför uppföra ytterligare en byggnad. Men handläggningstiden för att ta fram en ny detaljplan verkade bli väldigt lång.

– När Morgongåvas företagspark bad om en ändring i detaljplanen i juni och fick ja, var beskedet att kommunen skulle kunna påbörja planarbetet först under andra kvartalet 2021, berättar Henrik Lindley, vd för Morgongåva företagspark där Apotea ingår.

Samtidigt vill Pär Svärdson, som är vd på Apotea, utöka om max två år.

– Det tar ett år att handlägga detaljplanen och ett år att bygga. Vi måste starta omgående, säger Henrik Lindley.

När kommunstyrelsen fick klart för sig hur bråttom det var, beslutade de i tisdags att ge förtur. Nu har ärendet högsta prioritet. Kommunalråd Marie Wilén (C) välkomnar utbyggnaden.

– Det är väldigt positivt att kommunen får ungefär 500 fler arbetstillfällen, säger hon.

Området där Apotea vill bygga nytt planlades 1992 för ett 50-tal bostäder, men inget har byggts. Två villor längs Tjusarvägen fanns där sedan tidigare. Resten av marken kommer kommunen nu att sälja till Morgongåva företagspark.

Enligt Henrik Lindley har företagsparken ett brett stöd i bygden.

– Jag bor själv i Morgongåva. Jag upplever att både boende i samhället och politikerna är positivt inställda. Vi får mest applåder. Det är positivt om e-handelsklustret fortsätter att växa. Det ökar underlaget för samhällsservice, säger han. 

Hanna Löfstrand är den som handlägger planärendet på Heby kommun.

–  Vi startar nu och beräknar att den nya detaljplanen är färdig om ungefär ett år. Men man vet aldrig vad som händer under processen, säger hon.

Det är vanligt att kommuner har många planarbeten igång samtidigt, men i Heby har de valt att arbeta fokuserat med ett mindre antal i taget. Just nu jobbar tre handläggare med nio planärenden. Lika många står på väntelistan. Planer med ett högre antal bostäder eller arbetstillfällen får högre prioritet.

– Hur länge man har väntat spelar också in och mindre planändringar kan plockas in emellan, säger Hanna Löfstrand.

Den nya logistikbyggnaden blir en separat huskropp på granntomten. Den kommer troligen att se ut ungefär som den byggnad Apotea har i dag (bilden).
Den nya logistikbyggnaden blir en separat huskropp på granntomten. Den kommer troligen att se ut ungefär som den byggnad Apotea har i dag (bilden).
Karta: Tjusarvägen 40
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!