Apotea börjar sälja antikroppstest – "Blir rusning"

På måndag börjar nätapoteket Apotea och hälsoföretaget Werlabs att sälja coronatester till allmänheten. Men Folkhälsomyndigheten avråder än så länge från att testa sig privat.

"Apotea gör det här utan vinst, vi ser det som en service till våra kunder. Vi köper och säljer testerna för samma pris, 750 kronor", säger Apoteas Pär Svärdson.

"Apotea gör det här utan vinst, vi ser det som en service till våra kunder. Vi köper och säljer testerna för samma pris, 750 kronor", säger Apoteas Pär Svärdson.

Foto: Ebba Örn/Johan Eriksson/UNT arkiv

Morgongåva2020-05-28 18:00

Sedan pandemins utbrott har många ställt sig frågan huruvida de har burit på coronaviruset eller inte. Ett flertal företag har de senaste månaderna börjat sälja självtest av covid-19. Flera av dem har förbjudits. Första juni börjar Apotea och det svenska företaget Werlabs att sälja tester över nätet, men till skillnad från många andra tester handlar det inte om självprovtagning. I stället köper kunden ett värdebevis och bokar en tid för provtagning på ett av Werlabs provtagningsställen. Provet analyseras och några dagar senare kommer ett provsvar som indikerar på om man bär på antikroppar mot covid-19 eller inte.

– Werlabs är en seriös aktör och testet är godkänt av myndigheter. Eftersom testet inte görs av sjukvården innebär det inte heller någon undanträngningseffekt inom vården. Det tycker jag känns väldigt bra, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

Coronatestet är utvecklat av det amerikanska läkemedelsbolaget Abbott. Werlabs kommer att ha kapacitet att utföra 100 000 tester i veckan, på 50 orter i Sverige.

– Det kommer nog att bli rusning efter de här testerna. Vi har kapacitet att leverera och sajten klarar många besök samtidigt, men eftersom vi måste trycka värdebevisen så finns det en risk att de tar slut till en början. Jag är dock inte så orolig för det, säger Pär Svärdson.

Provresultaten kommer att anonymiseras och delas med Folkhälsomyndigheten, något som välkomnats av statsepidemiologen Anders Tegnell. I en intervju med TT avråder han dock från att testa sig för antikroppar privat.

– Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå. Frågan är vad de här antikropparna betyder för hur individen kan bete sig och risker för individen och dennes omgivning, säger han till TT.

Pär Svärdson delar Tegnells analys och menar att man ska vara försiktig med hur man tolkar resultatet.

– Det här provet kan visa om man bär på antikroppar eller inte, men oavsett vilket svar man får ska man vara försiktig eftersom forskningen ännu inte vet vad det i sin tur innebär. Fördelen för privatpersoner menar jag är att man genom det här testet kan mildra en oro kring huruvida man har haft viruset eller inte, säger han.

I dagsläget kan Werlabs inte svara på var i Uppsala län som det kommer att gå att testa sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!