Marsch för mödrar

För sjunde året i rad anordnas Barnvagnsmarschen i Uppsala. Syftet är att synliggöra alla kvinnor i världen som riskerar sina liv genom att föda barn.

Foto: Pär Fredin

Mödradödlighet2016-03-05 15:53

En skara har trots råkall vårvinter samlats på Stora torget för att på RFSU: s initiativ protestera mot den höga mödradödligheten i världen. Många kör barnvagnar med Barnvagnsmarschens röda regnskydd, andra håller små vimplar. Joanna Meier är här med sonen Fride.

– Det här är hans andra Barnvagnsmarsch. Förra året var han nyfödd.

I sitt jobb på en öppen förskola möter Joanna Meier ofta kvinnor som genomgått svåra förlossningar. Själv har hon haft barnsängsfeber, en sjukdom som i andra delar av världen betyder döden.

– Vi måste uppmärksamma vilka risker det innebär att föda barn om man inte har tillgång till rätt vård.

Johanna Lundgren från RFSU Uppsala hoppas att allmänheten och politiker ska förstå allvaret med bristande skydd för barnaföderskor.

– Mer biståndspengar behöver satsas på mödravård. Bor man i Sverige är det lätt att tro att det är ganska odramatiskt att föda barn, men det är det inte.

Årets talare Maria Bergström, sakkunnig på RFSU, presenterar temat för årets marsch: Gravid på flykt. Kvinnor slutar inte föda barn under humanitära kriser, dessutom ökar det sexuella våldet.

– Unga flickor är särskilt drabbade. Graviditet är den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor mellan 15 och 19 år.

Hon slår också ett slag för rätten till fri abort och upplyser om att 50 000 kvinnor per år mister livet till följd av osäkra aborter. Flera miljoner skadas.

– Sträng abortlagstiftning leder inte till att folk slutar göra abort.

Sedan börjar barnvagnarna rulla och marschen mot mödradödlighet har börjat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om