Incidenten i häktet skedde i mitten av november 2017. I övervakningsfilmen, som P4 Uppland var först med att visa, ser man hur en kriminalvårdare slår mannen med mannens bälte, hans sko och filmen visar hur vårdaren knuffar ner honom i en bänk. Trots det man ser på filmen finns det inte tillräckligt mycket bevis för att väcka åtal enligt åklagare, Johan Delin.
– Under förundersökningen belystes olika historier, de väcker osäkerhet om hur allt gått till. För att väcka åtal måste jag vara 99,9 procent säker, säger han.
Så det man ser på filmen räcker inte?
– Som sagt finns det material i förundersökningen som gör att jag inte kan klassa det som brottsligt. Som till exempel innan mannen blir knuffad in i bänken, har han först närmat sig vårdaren.
– Det är då svårt att från berättelserna att avgöra vad som hände i just det ögonblicket, vårdaren kan ha känt sig hotad och reagerat på det vis han gjorde.
I filmen verkar mannen lugn, ska man räkna med att sånt här händer i häktet? Är det normalt?
– Absolut inte, det är fel agerat. Problemet ligger i att kunna bevisa att det är brottsligt, säger Johan Delin.
För ett par veckor sen avskedades vårdaren för sitt beteende. UNT har pratat med häkteschefen Pernilla Vikström angående rutinerna i dessa fall.
– Det första jag vill säga är att vi ser mycket allvarligt på det här och därför har vi avslutat mannens anställning, säger hon.
– För att förhindra något liknande har vi ofta gruppdiskussioner om värdegrundsfrågor. I yrket är det rätt så vanligt med våldsamma eller ruffiga situationer, men under min tid som chef i Uppsala är det första gången en så allvarlig situation har inträffat.
Enligt Pernilla Vikström rapporteras och utreds våldsamma situationer i takt med att de uppstår.
– Så ska det fungera, sen kan man tyvärr kringgå våra rutiner om man vill det, säger hon.
I Uppsalafallet är det ytterligare två kriminalvårdare som är närvarande, borde inte de enligt rutinen ha förhindrat vad som hände?
– Våra rutiner har brustit i det här fallet. Händelsen är anmäld till personalansvarsnämnden så jag förväntar mig deras bedömning gällande de andra två lite längre fram.
Siffror som Kriminalvårdens internutredningsgrupp har tagit fram åt UNT visar att sedan 1 januari 2015 har 11 fall där kriminalvårdare kan ha utsatt en klient för obefogat våld inträffat. I fem av fallen har vårdarnas agerande bedömts vara oproportionerligt och obefogat.