Åke Spross (1952–2023)

Upsala Nya Tidnings mångårige medicinreporter Åke Spross har gått bort vid 71 års ålder efter en kort tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Monica och barn med familjer.

Minnesord2023-11-13 16:34

Att Åke Spross skulle komma att ägna sig åt journalistik kom inte som en överraskning. Han började redan som gymnasist på Katedralskolan i Uppsala att  medverka i skolans elevtidning. Åke har berättat om hur han t ex intervjuade Bror Hjorth.

Efter att först ha läst ekonomisk historia gick Åke vidare till Journalisthögskolan i Stockholm 1974 - 1976. Därefter dök han upp på UNT:s redaktion och arbetade den första tiden som redigerare och allmänreporter. Efter att ha vikarierat ett par år fick han fast anställning 1979.

Det var 1980 som Åke Spross tillträdde en tjänst som medicinreporter. Han hade tidigare inte läst medicin men visade  snabbt vilken förmåga han hade att sätta sig in komplicerad forskning, hitta medicinska nyheter och utvecklade en förmåga att presentera dem för läsare som inte hade specialkunskaper. Åtskilliga är de forskningsrön som Åke varit först i landet med, åtskilliga är de nobelpristagare som han intervjuat under nära 40 år.

Åke kunde betona att resultatet av forskning ofta fick betydelse för framtiden, det var inte bara  som en del händelsenyheter något som fick stor uppmärksamhet men snabbt glömdes bort.

Som medicinsk forskningsreporter fick Åke Spross stor uppmärksamhet och ett grundmurat förtroende inte bara hos läsarna utan även inom läkar- och forskningsvärlden. 

Ingen reporter vid UNT har så rikligen belönats med priser och utmärkelser som Åke Spross. Han blev utsedd till medicine hedersdoktor  vid Uppsala universitet 2011. Och dagen innan han gick i pension 2019 fick Åke Spross Kungliga ingenjörsvetenskapsakademiens pris för vetenskaplighet inom journalistiken och 100 000 kr. I en intervju berättade han att han funderade på att köpa en ny cykel som ersättning för sin gamla skrothoj.

Det brukar heta att ingen är oersättlig, men för UNT blev det efter Åkes pensionering i praktiken omöjligt att hitta en ersättare. Åke återkom också som frilans när behovet blev extra stort för tidningen.

Som kollega upplevde man hur Åke efter ett ungkarlsliv plötsligt skaffade familj och bara inom några år var omgiven av en stor barnaskara. I en intervju sade Åke att han inte sov en hel natt under tio år. Det märktes dock inte på jobbet.

Den som trodde att Åke endast var en vetenskapsnörd utan humor kände honom inte. Han skrev redan som ung reporter kåserier. Minnesgoda UNT-läsare har inte  heller glömt Åkes tecknade serier om Ormen Arnes äventyr, som publicerades under 13 år och även gavs ut som seriealbum.

Vi är många som kommer att sakna Åke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!