– Greta Thunberg är fantastisk när hon pekar på allvaret i klimatfrågan, men jag håller inte med om att läget är hopplöst. Jag är optimist. En pessimistisk inställning till att lösa klimatfrågan är att gå tillbaka och säga "jag kan inte göra något längre". En optimistisk är att vi ska lösa de här problemen och skapa ett samhälle som är mycket bättre ur alla aspekter.
Magnus Hall, 60, växte upp i Småland, mesta tiden i Växjö. 1980 flyttade han till Linköping för att läsa industriell ekonomi på Liu. Här blev han kvar och bildade familj med hustrun Mona, tillsammans har de idag tre vuxna barn.
Magnus kom till Vattenfall hösten 2014 efter 29 år på Holmen, de tio sista som koncernchef.
Från skogsindustri med drygt 4 000 anställda till energibolag med då nästan 30 000 anställda – och en ständig offentlig granskning av ett av Sveriges största och då mest kritiserade bolag.
I fem år har Magnus Hall befunnit sig i stormens öga.
– När jag kom till Vattenfall skrev inte företaget sin egen historia. Vi beskrevs av alla andra, många hade åsikter om det vi gjorde. Det fanns en agenda i företaget men den kom aldrig fram. Vi började arbeta med vår strategi och riktning. Det var då vi bestämde oss för att sälja brunkolsverksamheten.
Hur skulle du beskriva dagens Vattenfall, fem år efter ditt tillträde?
– Vi är i en position där vi har bestämt vårt syfte. Vi ska möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. När de barn som föds idag får sina barn så ska Vattenfall kunna ställa upp med fossilfri elproduktion. Utifrån det arbetar vi fram lösningar inom energiområdet, inte bara hos oss själva utan också hos våra kunder och partners. Den strategin har gjort att vi nu skriver vår egen historia. Opinionsundersökningar visar att förtroendet för oss ökar ganska ordentligt.
Vad behöver ni göra för att klara målet att vara fossilfritt inom en generation?
– Vi har ett koldioxidproblem i vårt bolag. Inte i Sverige, men i Tyskland och Nederländerna har vi ganska stora koldioxidutsläpp. Drygt 20 miljoner ton per år. Vi har sålt av en del, som Hamburgs fjärrvärmenät, inte för att vi ville utan för att Hamburg stad hade en köpoption på det, så utsläppen har sjunkit ned mot 17 miljoner ton per år. Vi är en del av problemet och vill vara en del av lösningen. Och där erbjuder vi nya lösningar baserade på fossilfri el.
Vad tror du blir nästa steg i klimatomställningen?
– Greta tar frågan till konsumenter som i sin tur ställer krav. Nästa steg, som verkligen kommer få fart på omställningen, är att företag frågar sig "Vad gör vi? Vad är vår affär? Vad säger klimatet om vår affär och vad behöver vi göra för att visa för våra konsumenter att vi ställer om?". Alla företag kommer att tänka så och när den omställningen kommer igång.
Har du alltid varit optimistiskt lagd?
– Ja, jag är det i grunden. I det här fallet tror jag pessimismen är rent farlig. I framtiden behöver vi massor energi men det blir energi som kommer när den kommer, i sol och vind. Då måste du lära dig att lagra energin, spara den tills du behöver den. Konsumenterna nöjer sig inte med att ladda mobilen bara när det blåser.
Vid nyår stänger Vattenfall kärnkraftsreaktorn Ringhals 2 och under 2020 stängs även Ringhals 1. Efter det återstår tre reaktorer i Forsmark, två i Ringhals och en i Oskarshamn.
Magnus Hall är också ordförande för mediakoncernen NTM som bland annat äger delar av Upsala Nya Tidning där UNT och EP ingår.
Är du lika optimistisk kring lokalmedias framtid?
– Det lokala innehållet kommer alltid vara av intresse och frågan för NTM är hur vi kan kapitalisera på värdet i det. Vi sitter på starka varumärken på våra orter så jag kan inte se hur vi inte ska kunna bibehålla en affär i dem. Sen exakt hur det kommer se ut framöver, det vet jag inte. Jag är säker på att vi kommer att leva under stark press i många år.
Vad har lockat dig till NTM?
– I Holmen jobbade jag med tidningarna och jag har alltid intresserat mig för dem. När jag fick frågan om att komma in i styrelsen kändes det jättespännande. Men jag är ingen expert på branschen, jag är ordförande och försöker se till att NTM har en bra organisation. Styrelsen ska inte vara operativ, mer utmana ledningen och bidra med sina olika erfarenheter. Sen är jag förstås en stor tidningsläsare. Jag läser både på papper och på padda, men föredrar pappret.