– Det är allvar nu och det finns ingen tid att förspilla. Med den politik som förs är vi på väg mot en 3-gradig uppvärmning. Landets lärosäten måste följa sin egen forskning och göra den trovärdig för resten av samhället genom att leva som de lär. Vem ska annars tro på forskningen, säger Uppsalastudenten Rosmarie Sundström från ideella föreningen Klimatstudenterna.
I höstas lämnade Klimatstudenterna SLU in ett upprop till SLU som då hade undertecknats av 1 168 personer. Uppropet heter #levsomnilär. Deras krav var att SLU ska halvera sina utsläpp av växthusgaser inom fyra år. Ett annat krav är att SLU antar ett miljömål som innebär att flygresor under 250 mil ska minska med 100 procent inom fyra år.
Enligt uppropet står flygresor för 40 procent av SLU:s utsläpp av växthusgaser.
– Det är forskning från Cemus vid SLU och Uppsala universitet, som har kommit fram till den här minskningstakten av koldioxidutsläpp är nödvändig. Den innebär en minskning på 16 procent varje år, från och med 2019. Om alla industriländer gör samma minskning har vi en liten chans att klara 2-gradersmålet enligt Parisavtalet. Vi vill att svenska lärosäten ska visa vägen och minska snabbare, säger Rosmarie Sundström.
Orsaken till att hon är engagerad är just aktuella forskningsresultat.
– Enligt FN är vi på väg mot en 3-gradig uppvärmning. Redan nu har vi en temperaturökning på 1,2 grader och vid 1,5 grader riskerar vi att nå en tröskeleffekt som leder till en skenande uppvärmning bortom människans kontroll, säger Rosmarie Sundström som studerar på agronomprogrammet, SLU.
Hon fick idén till att starta Klimatstudenterna när hon var på en internationell miljökonferens där bland annat FN:s tidigare klimatchef Christiana Figueres deltog. Där efterlystes en studentrörelse och Rosmarie Sundström kände sig kallad. Sedan dess har Klimatstudenterna vuxit till att omfatta tio av landets lärosäten och fler är på väg att ansluta. Rosmarie Sundström sitter numera i styrelsen för Klimatstudenterna, Sverige.
Förra helgen arrangerade de en Klimastudentfestival, förmodligen den första i världen, dagen innan hade de ett möte med högskoleministern, Matilda Ernkrans.
– Hon sa till oss att landets lärosäten bör vara goda exempel och att inget hindrar dem från att tidigare förverkliga regeringens klimatmål att år 2045 ska Sverige vara klimatneutralt, säger Rosmarie Sundström.
– Vi vill varken ha klimatångest eller lägga ner all vår tid på att rädda framtiden. Vi gör det här för att vi måste. Det är krisläge nu.
Läs mer: Alla våra artiklar i serien ”Rädda klimatet” hittar du på unt.se/klimat
Gå gärna med i vår grupp UNT klimatkollen på Facebook:l https://www.facebook.com/groups/untklimatkollen/