Receptkrav kan lindra miljöproblem

Ett sätt att skona vattendragen vore att miljökrav blir ett kriterium som avgör om läkemedel ska vara receptfria eller inte. Men det kräver en lagändring.

Voltaren och Eeze är två vanliga läkemedel med diklofenak.

Voltaren och Eeze är två vanliga läkemedel med diklofenak.

Foto: Jessica Gow / TT

Miljö2018-02-04 07:00

Att voltaren och andra mediciner med diklofenak finns receptfritt har naturligtvis ökat konsumtionen, och därmed miljöproblemen i vattendragen.

– Man borde ändra i det svenska regelverket så att miljöfarliga läkemedel inte får säljas receptfritt, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Enligt en artikel i Läkartidningen används varje år 4,5 ton diklofenak i Sverige. 1,9 ton av detta är mediciner som skrivits ut på recept och 2,6 ton säljs receptfritt. Landstinget i Stockholms län har sedan några år en rekommendation att läkarna inte ska skriva ut diklofenak utan att de bör välja naproxen i stället. Det är inte enbart av miljöskäl utan också på grund av att diklofenak visat sig öka risken för hjärtproblem. De ändrade rekommendationerna har lett till att en minskning av diklofenak på recept. Och räknat per person har Stockholm i dag den lägsta förskrivningen av diklofenak i landet tillsammans med Västernorrland och Östergötland. Men den minskade utskrivningen på recept har inte lett till en ökning av den receptfria försäljningen, vilket visar att det har haft effekt på totalkonsumtionen.

Läkemedelsverket föreslog i en utredning redan 2012 att miljöhänsyn ska vara ett kriterium som avgör om ett läkemedel ska vara receptfritt. Några aktuella planer på att ändra lagstiftningen finns dock inte enligt socialdepartementet. "Det finns inget arbete med en sådan lagstiftning i nuläget. Det är inte heller något som myndigheten konkretiserat vad det skulle innebära, vilka effekter det skulle ge eller lämnat konkreta förslag o", skriver socialminister Annika Strandhäll (S) i ett e-postsvar. Hon hänvisar också till stödet för avancerad avloppsrening, som regeringen beslutat om via budgeten.

"Vi ser även att kunskapen om frågorna måste bli större i hela landet. Därför etablerar vi ett Centrum för läkemedel och miljö, som ska sprida kunskap och främja dialog och samarbete om läkemedels miljöeffekter", skriver hon också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!