Nu ska granbarkborren försvinna

I Fiby urskog och flera andra naturreservat i Uppsala län har granbarkborren orsakat stora skador det senaste året. Nu ska länsstyrelsen vidta åtgärder där det är möjligt.

I samband med länsstyrelsens undersökning har skador av granbarkborren hittats på flera platser, bland annat i Fiby urskog.

I samband med länsstyrelsens undersökning har skador av granbarkborren hittats på flera platser, bland annat i Fiby urskog.

Foto: Staffan Claesson

Miljö2019-11-11 12:00

– Vi har nyligen genomfört en undersökning av 155 naturreservat i länet för att få en omfattning av skadorna, säger Pär-Ola Borgestig, handläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Undersökningen av naturreservaten genomfördes under fyra dagar med hjälp av helikopter. Bakgrunden till undersökningsarbetet handlar om förra sommarens torka och stormen Alfrida som drog in över Uppsala län i början på januari i år och orsakade en omfattande stormfällning av skog. Torka och storm har gjort att stora volymer av granträd angripits av granbarkborren. 

– Vi kan konstatera att det finns skador på granträd efter attacker från granbarkborren på flera olika håll, men det är framförallt i skogsområden i de västra delarna av länet samt i Uppsalatrakten som omfattningen är stor, säger Pär-Ola Borgestig.

Men även i naturreservatet Florarna som ligger i både Tierps och Östhammars kommuner har länsstyrelsen hittat en del problem.

I vilka naturreservat som det nu kommer att göras insatser är inte klart. Först ska undersökningsmaterialet analyseras ytterligare och sedan kommer det att fastställas i vilka områden som det ska genomföras åtgärder.

När det gäller naturreservaten så styrs de av ett regelverk med olika syften beroende på typ av reservat. Vissa har länsstyrelsen ett förvaltningsansvar för som innebär att den själv kan besluta om och genomföra olika skötselåtgärder. I flera av dessa har myndigheten redan genomfört olika åtgärder under året för att minska hotet från bland annat granbarksborren. 

– I andra naturreservat gäller däremot så kallad fri utveckling. Det innebär att det ska finnas synnerliga skäl om man ska vidta åtgärder. Innan vi gör någonting där måste vi också få klartecken från Länsstyrelsen i ett annat län, förklarar  Pär-Ola Borgestig.

Vilka åtgärder kan bli aktuella?

– Det kan handla om olika åtgärder, dels randbarka angripna granar manuellt eller med skogsmaskin, använda feromonfällor eller ta bort granskog och använda det som fångsvirke för att locka till sig granbarkborrarna. Granvirket måste sedan köras till industrin innan granbarkborrarna lämnar granvirket.

Pär-Ola Borgestig förklarar att Länsstyrelsen har kontakt med Länsstyrelsen Stockholm, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och Sveriges lantbruksuniversitet när det gäller vilka åtgärder som ska vidtas.

Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!