Män är större miljöbovar än kvinnor
Män har generellt mer pengar, konsumerar mer och påskyndar därmed klimatförändringarna mer än kvinnor. Män och kvinnor gör också olika val. Till exempel väljer män i större utsträckning flyg och bil, medan kvinnor oftare väljer att gå och cykla.
Det är bedrövligt att hem- och konsumentkunskap är så lågt prioriterat, tycker Karin Hjälmeskog.
Foto: Jörgen Hagelqvist
I sin föreläsning tog hon avstamp i konsumtionen och vad som får oss att konsumera. Det är så mycket mer än grundläggande behov av mat, kläder och tak över huvudet, till exempel bekvämlighet, identitet och status, reklam och stor tillgång på varor.
- Konsumtionen har ökat enormt på tio år, konstaterade Karin Hjälmeskog.
En hållbar utveckling handlar mycket om våra dagliga liv. Karin Hjälmeskog tycker därför att det är bedrövligt att hem- och konsumentkunskap är så lågt prioriterat. Ämnet har totalt 118 timmar under hela grundskolan. På gymnasiet finns det inte alls. Genom hem- och konsumentkunskapen kan man få eleverna att ifrågasätta det självklara: val av livsmedel, arbetsfördelningen i hemmet och sättet att använda tid och pengar.
- Vi behöver lyfta fram skillnader i kvinnors och mäns livsstil i undervisningen, lära eleverna att reflektera över vad de gör och vilka konsekvenser det får, och skapa förutsättningar för eleverna att själva ta ställning, sade Karin Hjälmeskog.
Åhörarna, övervägande kvinnor, uppmanades att diskutera sinsemellan hur ett hållbart samhälle skulle se ut. En person föreslog en billigare och bättre utbyggd kollektivtrafik och fler miljöstationer. En annan tänkte sig att man uppskattar samvaro i hemmet mer, i stället för att sträva efter resor och aktiviteter.
Enligt en rapport från Naturvårdsverket är miljömedvetenheten störst bland kvinnor.
- Skillnaden är förvånansvärt stor. Kvinnor är till exempel mer positiva till att samåka och minska farten när de kör bil. De har mer kunskap och intresse, sade Karin Hjälmeskog.
Dessutom påverkas kvinnor mer av klimatförändringarna. Till exempel i tredje världen, där kvinnorna ansvarar för vatten och hushållsjordbruket, gör skogsskövling och vattenbrist att kvinnorna måste gå allt längre bort för att hämta vatten. Det kan leda till att döttrarna måste stanna hemma och passa småsyskonen i stället för att gå i skolan.
En annan aspekt är att jämställdheten påverkas när hushållen åläggs att till exempel källsortera mera eller laga mera mat hemma.
- Det måste finnas en medvetenhet om att det innebär att kvinnorna får mer jobb. Enligt alla tidsstudier gör de mer av hemarbetet än männen, sade Karin Hjälmeskog.
Hon sammanfattade sin föreläsning genom att citera en krönika av Mikael Karlsson, ordförande i Svenska naturskyddsföreningen:
- Kvinnor har större miljöengagemang och mindre miljöpåverkan. Det patriarkala sammanbrottet vore bra för miljön och hälsan.
Fakta:
* Genus och gender är begrepp som används för att göra synligt vad som formar människors sociala kön och tillskriver oss kollektiva egenskaper som manligt och kvinnligt.
* World home economics day arrangerades av Uppsala hushållsskolors fond för femte året i rad.
* Genus och gender är begrepp som används för att göra synligt vad som formar människors sociala kön och tillskriver oss kollektiva egenskaper som manligt och kvinnligt.
* World home economics day arrangerades av Uppsala hushållsskolors fond för femte året i rad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!