Laga lätt och rätt för klimatet

Det är dags att tänka över sitt sätt att handla, laga och äta mat. Det finns många små saker man kan göra för att leva klimatvänligare.

Musselsoppa

Musselsoppa

Foto: Jörgen Hagelqvist

Miljö2008-03-06 00:01
Matproduktionen bidrar till en stor del av växthuseffekten. Det kan tyckas futtigt men även den minsta åtgärd är en insats för miljön. På köpet kommer du att äta nyttigare och röra dig mer. För du cyklar väl till mataffären?
Vi äter på tok för mycket kött. Försök minska på köttintaget. Grisar släpper inte ut lika mycket metangas som kor. Går de dessutom ute är det ännu bättre.
Djur som föds upp inomhus drar enormt med energi. Sätt press på handlarna och kräv kött från kor och grisar som gått ute. Lamm är också bättre än nöt. Vilt är givetvis det allra bästa alternativet.

Alla grönsaker som odlas i oljeeldade växthus slukar massor med energi. Sallat, gurka, tomat och paprika är ofta riktiga miljöbovar.
Bortsett från paprika innehåller de inte så mycket näring heller. Men det som odlas på friland som exempelvis rotfrukter, broccoli, selleri och fänkål är mycket bättre. På köpet får du i dig en massa gott för kroppen också plus att det är så gott. Bönor, linser och ärtor är också ett miljövänligare alternativ samt är en bra proteinkälla om du vill hålla nere på köttintaget.

Musslor är riktig kanonmat. De innehåller viktiga mineraler och protein och är ena hejare på att filtrera övergött vatten.
Musslorna är kretsloppvänliga eftersom deras skal kan användas till hönsuppfödning och i åkerbruk också. Dessutom är det så gott. Se till att köpa musslor som inte fraktas över halva jorden. Vi har fantastiska musslor på västkusten. Odlade är att föredra eftersom viltfångade skrapas upp från botten vilket ger skador på havsbotten.


Fotnot: Porslinet på bilderna är inköpta begagnade och hemtransporterade med tåg respektive cykel i en återanvändningsbar snygg kasse. Klimatsmart shopping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!