Klimatsmarta matval

Foto: Annika af Klercker

Miljö2008-03-04 00:01
BASRÅD

* Handla när du ändå har vägarna förbi affären. Låt bilen stå så ofta du kan.

* Ät mindre kött. Välj om möjligt kött från djur som gjort nytta utöver att ge oss kött.

* Följ den svenska odlingsäsongen: färska grönsaker på sommaren, frukt och bär på hösten och rotfrukter på vintern.

* Köp så närproducerat som du kan för att minska transporterna.

* Sätt lockat på kastrullen och spara energi.

* Är upp allt som du köpt hem.

* Använd vattenkokare och mikrovågsugn när det fungerar för maträtten.

* Laga mycket mat om du använder ugnen eftersom uppvärmningen drar mycket el.

* Välj ekologiska produkter. De har producerats utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel som är energikrävande att framställa.

* Drick kranvatten i stället för flaskvatten.

* Köp mat med så lite förpackningar som möjligt och undvik aluminium som är energikrävande att producera.

FRUKT OCH GRÖNT

* Välj hellre inhemska grönsaker odlade på mark (rotfrukter, ärtor, bönor och vitkål) än grönsaker från oljeuppvärmda växthus.

* Om du handlar importerat välj hellre produkter som rest med båt eller tåg och undvik flygtransporterat.

* Om det går välj soltorkat som alternativ till färska importerade frukter och grönsaker. Det som har kort hållbarhet har ofta transporteras i kylanläggning som kräver mycket energi.

* Odla örtkryddor hemma i fönstret i stället för att köpa växthusodlade örter.

RIS, GRYN OCH POTATIS

* Ersätt ris med matvete, korngryn och andra svenska sädesslag. Ris odlas i huvudsak på vattentäckta fält som avger metangas, en av de stora utsläppskällorna.

* Välj ekologiskt odlad potatis. Vid konventionell odling används ofta mycket kemiska bekämpningsmedel.

KÖTT OCH FISK

* Välj gärna viltkött det vill säga kött från djur som samlat sin egen föda i naturen.

* Ät svenskt lamm som slaktats på hösten. De har oftast ätit mer grovfoder och mindre mängd importerat kraftfoder.

*Ät nötkött från mjölkkor och deras kalvar som fötts upp på bete och grovfoder. "Hagmarkskött" "Naturbetetskött", "Stenålderskött" och Krav-märkt är de bästa valen.

* Köp inälvsmat och kött från djurets framdelar ( t ex bog och bringa) för att äta upp all delar. Vi importerar mycket bakdelskött som medför transporter som ger upphov till onödig klimatpåverkan.

* Välj ägg från frigående höns som får vara ute.

* Köp mjölk, ost och smör från mjölkkor som fötts upp på betet och grovfoder. Får- och getost samt Krav-märkta produkter är ett bra val.

* Välj i första hand svensk insjöfisk (t ex Hjälmaregös är miljömärkt) eller fisk från kustnära fiske. Sill, sej, skarpsill, flundra, musslor och hummer är bra val.

BRÖD

* Undvik bake-off (bakat i butik) eller fryst bröd som rest lång väg i kyl- och frysbilar.



Källa: Johanna Björklund, Susanne Johansson, Charlotte Lagerberg Fogelberg, Centrum för uthålligt lantbruk, SLU



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!