Klimatsmart på kontoret
I dag tänker de flesta av oss på miljön genom att bland annat sopsortera och välja energisnåla alternativ i hemmet. Men hur står det till med miljötänkandet på jobbet? Vi har listat tio tips som gör dig klimatsmart på arbetstid.
Foto: Hans E Ericson
På många arbetsplatser står datorer och andra elektroniska apparater på dygnet runt, vilket slukar massvis med el och sliter på maskinerna helt i onödan. Stäng av alla apparater när du inte ska använda dem på ett tag eller gå hem för dagen. Det räcker inte med att bara ställa apparaterna i standby-läge, då drar de fortfarande ström.
2. Skaffa kunskap
Skaffa kunskap om hur energin används på arbetsplatsen. Vet du vad som drar energi vet du också inom vilka områden det går att minska elförbrukningen. Ett steg kan vara att gå igenom lokalen när ingen verksamhet är igång, exempelvis på natten, för att upptäcka vilken utrustning som står på i onödan.
3. Tänk på vätskeintaget
Kaffe och vatten - många kräver ett regelbundet intag av dessa drycker för att klara sin arbetsdag. I Sverige har vi utmärkt kranvatten, därför är det bara löjligt att lägga ned massa pengar på att köpa mineralvatten. Förutom pengar spar du in på miljön genom att välja kranvatten. Det är lika löjligt att använda en pappersmugg till kaffet istället för en mugg som går att diska. Pappersmuggar bygger på sopberget och orsakar mer föroreningar än vad diskning gör. Och handen på hjärtat, hur ofta diskas kaffekopparna på jobbet egentligen?
4. Återanvänd papper
Det går åt mindre vatten och ungefär hälften av energin att tillverka nytt papper av återvunnet papper jämfört med papper som görs av trä. Men innan du lägger pappret i återvinningen kan du återvinna det en gång till. Tomma baksidor på utskrifter och andra papper som ändå ska kastas går utmärkt att skriva på.
5. Res klokt
Effektivisera resorna till och från jobbet samt i tjänsten. Cykla eller gå när det går. Ta tåget och använd kollektivtrafik istället för bil. Måste du ta bil, kolla om det går att samåka.
6. Skaffa gröna växter
Gröna växter är inte bara trevliga inslag i arbetsmiljön, de fungerar som naturliga luftfilter eftersom de absorberar luftburna föroreningar.
7. Ställ krav vid inköp
Ställ krav på att produkterna ska vara miljövänliga vid inköp. Tänk även på att se till produktens livslängd, en dyr apparat som håller länge och drar mindre ström kan kosta betydligt mindre än ett billigare, mer energislukande alternativ i längden.
8. Sluta släng
Sortera alla sopor, inte bara pappret. Ska ni renovera, kör inte de gamla möblerna till tippen utan lämna dem till en insamling eller auktion. Det finns flera andrahandsbutiker som specialiserat sig på att renovera och återsälja kasserade möbler och elektroniska apparater från företag. Tänk på att nya möbler som köps in gjorts av miljöcertifierat trä.
9. Städa smart
Se över städprodukterna så de samt diskmedlet är ekologiskt nedbrytbara. Använd mikrotrasor som inte behöver något städmedel.
10. Stanna hemma
Jobba hemifrån om det går, då slipper du förorena miljön genom att ta dig till och från jobbet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!