Grön flagg för brett miljöarbete

Med ballonger, flagghissning och hurrarop firade förskolan Björkgården Grön flagg. Ett bevis för ett års arbete med att öka medvetenheten om samspelet mellan miljö och människa.

Rörelseglädje. Förskolan Björkgården firade Grön flagg med att gå en hinderbana. Här prövarförskolläraren Anne-Marie Karlsson, som jobbat mycket med projektet, banan med barnen.

Rörelseglädje. Förskolan Björkgården firade Grön flagg med att gå en hinderbana. Här prövarförskolläraren Anne-Marie Karlsson, som jobbat mycket med projektet, banan med barnen.

Foto: Erik Leijonhufvud

Miljö2017-01-23 10:00

Det råder en febril aktivitet runt flaggstången på lekgården till förskolan Björkgården. Alla vill vara med och blåsa ballonger innan den gröna flaggan hissas.

Grön flagg är ett undervisningsverktyg från organisationen Håll Sverige rent som ska hjälpa förskolor att lära ut hållbarhetsfrågor på ett spännande sätt. Förutom lärande ska arbetet leda till gemenskap och stolthet.

Det är förskolläraren Madeleine Larsson som tillsammans med kollegan Anne-Marie Karlsson som har varit drivande i projektet på förskolan.

– Hela kommunen jobbar med hållbarhetsutveckling och vi blev inspirerade, säger Madeleine Karlsson samtidigt som hon peppras med frågor från barnen.

Pang! Gråt. Tröst. Ballongsmällen glöms snart, och barnens blickar riktas mot den gråmulna himlen när Anne-Marie Karlsson hissar flaggan tillsammans med Molly Boström och Edvin Gruvman.

– En hel del i projektet har handlat om att barnen ska få mer förståelse för miljön – att vi ska ta hand om den och varandra.

Avdelningarna Hajen och Krokodilen har jobbat med livsstil och hälsa, mat och miljö. Barnen har byggt hinderbanor och kojor med virke, som annars hade slängts. Man har pratat om maskarnas funktion i jorden och matat myror.

– Barnen har blivit mer medvetna. När vi hittat glas i naturen är det de som slår larm om att det kan skada djuren, säger Madeleine Larsson.

Molly Boström och Edvin Gruvman firar flagghissningen med en liten dans.

Efter att den avslutats pratar vi om Grön flagg, om skogsbesök och nedskräpning, men vad som lärts ut vill Edvin Gruvman inte avslöja:

– Det är en hemlis, säger han och drar på munnen.

– Man ska inte kasta saker i naturen, för då kan djuren äta upp det och få ont i halsen, säger Molly Boström innan hon springer iväg mot den iordningställda hinderbanan.

Ann-Marie Karlsson samlar en grupp för ett experiment med vatten i fast och flytande form. Barnen lyssnar koncentrerat och tittar spänt på när isklumpen kommer i kontakt med det varma vattnet. "Den smälter", ropas det från flera håll.

Men det är inte klimatförändringar som är nästa tema, när den gröna flaggan ska fortsätta att hållas högt.

– Vi ska prata om kretsloppet, kroppens och naturens, säger Madeleine Larsson.

erik.leijonhufvud@unt.se

Fakta

Grön flagg finns i 238 kommuner

Håll Sverige Rent har drivit Grön flagg sedan 1996 och i dag är över 250 000 barn och unga aktiva i arbetet som leder fram till att den gröna flaggan hissas.

Grön flagg ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, som förenar miljontals barn och unga runt om i världen. Grön flagg har som mål att inspirera att ta ansvar för jorden.

62 länder är med i Eco-Schools,

2 700 förskolor och skolor i Sverige är med i nätverket Grön flagg

238 kommuner av Sveriges 290 kommuner är med. I Uppsala län finns Grön flagg-projekt i samtliga kommuner.

Källa: hållsverigerent.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!