Demonstration i regn för bättre miljö
På lördagen gick startskottet för en rad internationella kampanjer med fokus på klimathotet. Manifestationerna koordinerades på över tio orter i landet, bland annat Uppsala.
Foto: Sven-Olog Ahlgren
Liknande aktioner genomfördes i tretton andra svenska städer och i 96 länder runt om i världen.
- Vi gör det här för att visa världens ledare vad vi tycker. De samlas nu i början av december i Poznan i Polen och förhandlar om minskade koldioxidutsläpp, säger Mikael Malaeus från organisationen Klimataktion i Uppsala.
Lördagens aktion blev också startskottet för flera internationella kampanjer inför de slutgiltiga förhandlingarna om reducering av koldioxidutsläppen som ska ske i Köpenhamn nästa år.
- Det avtalet ska ersätta dagens Kyotoavtal så det är nu vi kan sätta press på regeringarna att komma överens om bra miljömål i Köpenhamn, säger Mikael Malaeus.
Hans egen organisation Klimataktion anser att koldioxidutsläppen måste minska med 40 procent fram till 2020. För att nå dit måste alla vara med, även Uppsala kommun.
- Det finns flera planer som går emot det, bland annat etableringen av en civil flygplats vid Ärna, ett nytt stort köpcentrum vid Fullerö som kommer att öka bilåkandet. Att öppna bussgator för civil trafik minskar förutsättningarna för en bra kollektivtrafik, säger Mikael Malaeus.
Vad gör du själv för miljön?
- Försöker äta mer vegetariskt. Åker väldigt lite bil och mer kollektivt och tänker på hur jag konsumerar i största allmänhet. Men det räcker inte. Det är de stora politiska besluten som är avgörande för klimatutvecklingen, säger Mikael Malaeus.
Fredrik Hallor med barnen Åke och Nelly har rest från Morgongåva för att delta i manifestationen. Han anser att man måste agera nu "om inte allt ska gå på tok". Själv strider han för att Morgongåva ska få bättre kollektivtrafik.
- Jag vill ha tågstopp även på helgerna. Men landstinget kommer kanske att dra in tågstoppen helt. Då försämras kollektivtrafiken ännu mer, säger han.
Johanna Andersson, student från Jönköping tror att en miljömanifestation inför julruschen kan göra att fler tänker på vad de köper.
- Eller lägger sina pengar på annat, säger hon.
Två isbjörnar fungerade som dragplåster under manifestationen. De kom från organisationen Klimax.
- Vi är med för att väcka uppmärksamhet kring miljöfrågorna. Isbjörnen är illa ute när klimatet blir varmare och isen vid poolerna smälter så det är en bra symbol som får folk att tänka på vad som händer med klimatet, säger (björnen) Linnea Mindemo från Uppsala.
Manifestationen avslutade med tal av Brian Palmer från Uppsala universitet och Susanne Johansson, slu samt en debatt på stadsbiblioteket om Uppsala län, transporterna och klimatet.
Fotnot: Ingenjörer och naturvetare utan gränser, Folkuniversitetet, Globalen, Naturskyddsföreningen, Klimataktion Uppsala och Klimax, stod bakom manifestationen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!