De oroar sig för miljön

Spakbackenborna protesterar mot att kommunen tillåter fler företag intill bostadsområdet. Sedan tidigare är trafiksäkerheten mycket dålig vid Spakbackens vägskäl.

Stenkross pågår (utan tillstånd?) i närheten av bostäderna i Spakbacken och Dalabacken. Transporterna förbi korsningen till Sapkbacken och busshållplatserna har ökat kraftigt.

Stenkross pågår (utan tillstånd?) i närheten av bostäderna i Spakbacken och Dalabacken. Transporterna förbi korsningen till Sapkbacken och busshållplatserna har ökat kraftigt.

Foto: Maria Lindblom

Miljö2014-06-11 10:30

– Vi tycker det är ologiskt att kommunen ger tillstånd till verksamheter som alstrar tung trafik, buller, damm och skräp som flyger omkring, när man samtidigt har planer på att bygga nya bostäder och en skola här, säger Catharina Palmgren ordförande i Qvallsta Åsby Östhamra vägsamfällighetsförening och Niklas Philipsson, ledamot i styrelsen.

Föreningens alla medlemmar har nu överklagat kommunens senaste beslut till länsstyrelsen.

Beslutet handlar om att tillåta ytterligare en återvinningsanläggning på det område invid väg 77 där Floods trä låg tidigare. Sedan tidigare finns en återvinningsanläggning här som har planer på att bygga ut.

Samtidigt passerar många fullastade lastbilar med stenbumlingar korsningen vid Spakbacken varje dag, när de kör till en stenkross som bara ligger 70 meter från närmaste bostadshus.

– I planen för området står att här bara ska tillåtas lättare tillverkningsindustri, inte sortering av farligt avfall som ingen annan vill ha. Även om det kommer ske många kontroller i början, så kan efter några år en olycka hända och farliga ämnen komma ner i grundvattnet, säger Catharina Palmgren.

Tidigare hittades skrot och farligt avfall i grustäkten och några av de närboende hade under en period problem med sitt dricksvatten, innan grustäkten sanerades.

Men det Spakbackenborna oroar sig över mest är att ju fler företag som tillåts i området, desto fler tunga lastbilar och långtradare i korsningen där skolbarn och andra står och väntar på bussen eller ska gå över vägen.

När tunga fordon och bilar kör över den ena busshållplatsen tvingas resenärerna hoppa i diket för att skydda sig.

– Vi skulle vilja ha riktiga busshållplatser, vänsterfilsmarkeringar och en planfri korsning för cyklister och gående. Det borde också vara självklart att sänka hastigheten till 70 och även i detta område montera fartkameror för att hålla ned hastigheten vid korsningen, säger Catharina Palmgren.

Föreningen har flera gånger blivit hänvisad till Trafikverket av kommunen och på Trafikverket blir svaret varje gång att det inte finns pengar.

Boo Östberg (C), svarar att bygg- och miljönämnden måste hålla sig till lagstiftningen när de beviljar eller avslår tillstånd för företag.

– Det är bara om en verksamhet strider mot miljöbalken eller om företaget skulle överskrida de villkor vi har gett dem, som vi kan ge dem föreläggande om att minska eller upphöra med verksamheten, säger Boo Östberg.

Att ytterligare 40 tunga fordon kanske kommer trafikera korsningen per dag, anser han inte är ett större problem än tidigare.

– Det var betydligt fler trafikrörelser där när Floods trä fanns på platsen. Men när det gäller trafiksäkerheten kring väg 77 är det Trafikverket som ska se till att den är bra.

När det gäller farliga ämnen som batterier och oljor så har kommunen satt ett villkor, att om sådana ämnen ska hanteras så måste marken vara hårdgjord så att inget riskerar att rinna ner i marken.

Men de närboende är skeptiska.

– Det kan alltid hända en olycka. Istället för att säga nej till en verksamhet som egentligen inte ska finnas här, så vill de ansvariga äventyra både trafiksäkerheten och vårt vatten i åsen, som ligger under den tänkta verksamheten, säger Christer Johansson, sekreterare i vägsamfällighetsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om