Skördefest för grönt integrationsprojekt

Gräva, så, vattna, rensa och umgås. Ett integrationsprojekt med tidigare igenväxta kolonilotter har burit frukt i Österbybruk.

Potatisen har trivts bra i den leriga jorden och Mohamad Yousufs odlingar ger god skörd.

Potatisen har trivts bra i den leriga jorden och Mohamad Yousufs odlingar ger god skörd.

Foto: Josef Nylén

Migration2018-08-19 20:00

Svenska kyrkan i Dannemorabygdens församling står bakom initiativet och på söndagen var det stor skördefest med mat tillagad på bland annat råvaror från odlingslotterna. Rabia Haji och Mohamad Yousuf från Syrien sitter vid ett av borden där det bland annat dukats upp med syriansk "kebe" bestående av bulgur, lime, mynta, persilja, olja, tomater och paprika. Mycket av det som de odlat här har de tidigare kunnat odla i sitt hemland.

– Det här har också blivit en mötespunkt där vi dricker kaffe och pratar svenska, så att vi ska förstå varandra. Det är mycket trevliga människor som flyttat hit, säger Christina Thomsson.

Hon och Paul Sandberg är två av dem som sett till att idén med odlingarna blivit verklighet. Genom att söka pengar från Östhammars kommun och via kontakter skaffa den hjälp som krävdes har de i sommar väckt liv i det mestadels igenvuxna koloniområdet nedanför Oppdammen. Även Orangeriträdgårdsföreningen har hjälpt till med röjningen, och de 5 000 kronorna från Östhammars kommun har gått till traktorbränsle och redskap. Jordfräs, spadar och hackor har använts flitigt och många har hjälpts åt. Maher Alzuobi från Syrien har inte odlat något, men väl varit på plats och kört med jordfräs.

– Det var en utmaning från början, säger Paul Sandberg och pekar med handen på den del av ängen som fortfarande är helt igenvuxen.

Lizaveta Vaisiakhouskaya från Vitryssland har tillsammans med sin familj odlat rödbetor, morötter, lök, dill, sallad, gurka och persilja i prydliga rader.

– Vi tycker om att odla jorden, det var en jättebra idé från Svenska kyrkan med en odlingsplats. Man känner sig hemma här och kan titta hur det växer och blir ett resultat. Det är jätteroligt, säger Lizaveta Vaisiakhouskaya som just nu inväntar besked från Socialstyrelsen om den validering som krävs för att hon ska kunna börja jobba som sjuksköterska i Sverige.

Asmerom Weldehaymanot som kommer från Eritrea har odlat potatis, salvia och sallad. Trots att han fått lov att flytta från Österbybruk till Östhammar där han anvisats lägenhet brukar han komma ut på helgen och ta hand om odlingarna. Till vardags jobbar han på Östhammars kommunservice och läser SFI.

– Jag har familjen kvar i Eritrea så just nu är det en svår tid. Men det är roligt att komma hit.

Nästa år hoppas både han och de andra som UNT träffar att en större del av området kan plöjas upp så att det kan bli ännu fler odlingslotter.

– Ja, jag vill ha mycket större, skrattar han och rycker loss lite ogräs från potatislandet.

Gamla kolonilotter väcks till liv

Kolonilottsområdet i den så kallade Hammarhagen i Österbybruk har historiskt nyttjats flitigt och försörjts med vatten från Oppdammen. Christer Ohlström, som odlat här i över 50 år, berättar för UNT att röret som försedde området med vatten från Oppdammen togs bort för ett antal år sedan. Området torkade ut och odlingarna upphörde i stort sett. Han kom då på idén att använda ett hävertsystem med 200 meter slang vilket gjort att en del odling kunnat återupptas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!