Vill bygga tradition för yngre

Dragkamp, klassisk ringdans runt stången samt liveartister för både barn och vuxna. Det traditionella midsommarfirandet i Trekanten, Vattholma, breddar sitt utbud, skiftar fokus och hoppas på återvändande bybor en lång tid framöver.

Matilda Westblom, 9 år, plockar blommor tillsammans med sina vänner.

Matilda Westblom, 9 år, plockar blommor tillsammans med sina vänner.

Foto: Robert Gabrielsson

Midsommar2019-06-21 08:00

Under den tidiga midsommaraftonsmorgonen drar ett så kallat lövlag ut för att hämta löv från ungbjörkarna, en långvarig tradition där man sedan klär in allt staket med grön härlighet.

– Det ger en spirande känsla av sommar och grönska, säger Fredrik Westergren, en av 200 personer som arbetar med firandet i Vattholma.

Nio liveartister uppträder, däribland Oscar Zia, Nassim Al Fakir och Lili och Susie. I övrigt finns möjlighet till bland annat fika, dans och utställning om kvinnorna vid Salsta.

– Det är ett gediget program. Spelmans- och folkdanslag kommer underhålla besökarna och dansbanan lär bli full på nolltid. De leder även ringdansen, säger Fredrik Westergren.

Klockan 14.00 på midsommarafton reser man stången. Anders Dahl är en av dem som kommer se till att den kommer på plats.

– Den kläs med plockade blommor från närområdet som legat i hink under natten, säger han.

Midsommarfirandet i Vattholma har, som på så många andra ställen i landet, till stor del varit fokuserat på alkohol. Något som man vill bryta och i stället skifta fokus till en mer städad tillställning.

– Vi har breddat musikutbudet och i år har vi fyra liveartister som är specifikt avsedda för barnpubliken. Det är lätt för barn att få fel uppfattning om midsommar om fokus ligger på alkohol, säger Fredrik Westergren.

Tanken är att barnen ska få starka rötter till firandet i just Vattholma. Oavsett vart eller om man flyttar så hoppas de att besökarna minns tiderna här med glädje och att man alltid vill komma tillbaka till midsommar.

– Vi har funderat över hur vi ska göra för att sätta en stark tradition och pratade således om vilka artister som kan vara bra för barn. Nu finns det något för alla, säger Fredrik Westergren.

På midsommardagen sker den traditionella dragkampen. De kringliggande byarna ska avgöra vem som drar bäst och starkast. Rasbokil kommer tillbaka för att försvara sin titel från förra året.

– Vinnaren får ju ett väldigt fint vandringspris och lite kexchoklad, men främst handlar det ju om prestige och heder. Det är en väldigt publikvänlig tillställning, säger Fredrik Westergren.

Även barnen förväntas återigen få chansen att dra omkull Nassim Al Fakir i en svettig dragkamp. Midsommarfirandet pågår fram till 01.00 på fredagen och 02.00 på lördagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!