Soligt firande vid herrgården

Traditionellt midsommarfirande lockade tusentals upplänningar till Hammarskog herrgård på midsommarafton.

Foto: Kristoffer Olofsson

Midsommar2017-06-24 09:00

Den trevliga tillställningen fick dock ett otäckt avbräck vid lunchtid. En dunge bara drygt 100 meter från den ståtliga herrgården spärrades av. Polis och ambulans tillkallades efter att en man i 30-årsåldern hade hittats avliden i ett dike. Polisen konstaterade snabbt att det inte rörde sig om något brott, men händelsen gick inte obemärkt förbi alla tusentals besökare.

– Obehagligt, det känns lite olustigt med kontrasterna, konstaterade en av besökarna och syftade på midsommarfirandet som pågick precis intill polisavspärrningarna.

Den otäcka händelsen till trots så fortsatte aktiviteterna intill herrgården. Vid 12-tiden bjöd Kulturföreningen Fyrisgillet på en folkdansuppvisning. Till gästernas glädje inledde man med en synkroniserad skördedans.

Utöver det fanns det även möjlighet för den tävlingslystne att genomföra en femkamp. Syskonen Simon och Tilda Widegren fick hjälp av mamma att räkna ihop poängen inför spikslagargrenen.

På baksidan av herrgården fanns det även något för alla djurälskare. Gränby 4H–Gård hade nämligen tagit med sig ett par griskultingar, kaniner, höns och lamm. Alicia Källén, 4, visade stort intresse för grisarna. Mamma Jacqueline lyfter upp sin dotter så att grisarna kom inom räckhåll för att klappas.

– De är söta. I alla fall när de är små, konstaterar mamma Jacqueline och skrattar.

Det är första gången hon besöker Hammarskog herrgård på midsommarafton.

– Vi kom precis, men det verkar supermysigt. Och vädret hjälper ju verkligen till, säger hon.

Plötsligt nyser en av kultingarna och Alicia ryggar tillbaka. Nu vill hon klappa lammen istället.

Solen skiner och många söker skydd under träden som erbjuder behaglig skugga. Dova toner av folkmusik sprider sig över den stora herrgården och en lätt bris sveper in från Ekoln. På en klipphäll en bit från herrgården sitter Linnea Tenerz och Sarah Amanuel och gassar i solen. Även för dem är detta första besöket på gården.

– Det är riktigt nice, det är ju så härligt väder, säger Linnea Tenerz.

Har ni någon särskild hållpunkt som ni ser fram emot?

– Egentligen inte, vi har det rätt bra här, säger Sarah Amanuel.

Firandet vid Hammarskog herrgård har länge drivits i föreningsregi. Men nu har Uppsala kommun tagit över ansvaret för tillställningen. Antalet besökare varierar från år till år. Vädret är en stark bidragande faktor.

– Med tanke på hur det ser ut just nu så kan vi nog hoppas på kanske 3 – 4 000 besökare, säger Johan Hedman, processansvarig vid Uppsala kommun.

Jag kan gissa att ni haft fullt upp med alla förberedelser?

– Absolut, det är mycket som ska fixas. Nu måste jag i väg och kolla så att hästvagnen kommit, de borde vara här nu, säger han och försvinner vidare in i vimlet.

Utöver femkamp, djurhage och folkdans så var det också lek kring midsommarstången under eftermiddagen. Gästerna kunde även ta en paus för fika och köpa en bit av den traditionella midsommartårtan.

På flera håll i kommunen anordnades det allmänna midsommarfiranden. På Fyrishovs sommarbad höll bland annat maskoten Kaj Krokodil i dansen kring stången. På Linnés Sävja bjöd man på dans, musik och konstutställning. Man delade dessutom ut Linnéstipendiet.

Därför firar vi midsommar

Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige. För många människor markerar den början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.

Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni.

Källa: Nordiska museet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!