Året är 1959. Fidel Castro är ny ledare på Kuba, den första Barbiedockan lanseras i USA och 14-åriga Anita Andersson från uppländska Tensta börjar med sitt första fritidsintresse någonsin– folkdans.
– Att det blev just folkdans berodde på att det helt enkelt inte fanns så mycket annat att göra, säger hon och skrattar.
I dag, 58 år senare, håller hon fortfarande på.
Vi sitter på altanen till Anita Anderssons föräldrahem i Tensta där hon bor tillsammans med maken Torsten Andersson som sitter mittemot. Även han har dansat folkdans under många år, om än inte riktig lika länge som Anita.
– Jag började 1962. Då bodde jag i Viksta och vi fick höra att de hade ont om killar i Tensta att dansa med. Till skillnad från Anita höll jag på med annat, bland annat spelade jag fotboll jag så jag hade redan saker att göra. I viss mån var det väl flickorna som lockade mig till att börja, säger han.
Eftersom både Torsten och Anita klassades som nybörjare fick de inte dansa tillsammans – först skulle de läras upp av en mer erfaren lagkamrat. Men så småningom om blev de danspartners och allteftersom växte även kärleken fram.
– Sedan dess är det alltid vi som dansar tillsammans, säger Anita Andersson.
Till en början dansade de endast vid midsommarfiranden och olika uppvisningar runt om i Uppland. Men 1969 tog de fritidsintresset till en ny nivå. Då ställde paret för första gången upp i världsmästerskapet i hambo, den så kallade Hälsingehambon.
– Det är en tävling där man blir bedömd på rytm, samdansning, teknik och stil. Första året när vi ställde upp kom vi på plats 300, men några år senare kom det att lossna rejält för oss. 1975 kom vi på plats 20 vilket vi knappt kunde tro var sant då, säger Anita Andersson.
Ännu bättre skulle det gå nästkommande år. 1976, 1977 och 1978 stod paret allra högsta upp på prispallen
– De åren var det över 1 500 deltagare, så det var helt otroligt att få vinna! Men när vi kom hem från tävlingen så var grannen arg. Han tyckte nämligen att det var skandal att inte UNT hade uppmärksammat våra framgångar mer, säger Torsten Andersson och skrattar.
Även i år kommer duon att delta i tävlingen som äger rum i Hälsingland.
– Vi åker upp därför att det är så roligt att dansa och att få träffa gamla bekanta. Det är en väldigt bra gemenskap inom folkdansen. Det är väl det som gjort att man har hållit på så här länge, säger Anita Andersson.
Utöver Hälsingehambon har alltid midsommar varit årets höjdpunkt för folkdansarna. Så även idag. Förutom att delta vid bygdens lokala midsommarfirande kommer paret Andersson och resten av Tensta folkdanslag att besöka flera äldreboenden runt om i länet. Båda säger att det mest givande med att dansa på just boendena är att se de äldres reaktioner.
– En gång när vi dansade på Karl Johansgårdarna var det en kvinna som knappt kunde röra sig som satt och tittade. När vi dansade kunde man se att hennes ena tå gick upp och ner i takt med musiken. Sådant är fantastiskt roligt att se, säger Torsten Andersson.