Folkmotion införs i Östhammar

Snart kan medborgarförslag vara ett minne blott i Östhammars kommun. I stället öppnas för "folkmotion" vilket ska ge mer tyngd, är målet.

Möte med fullmäktige. Namninsamling och medborgarförslag försvinner från Östhammarspolitiken. Istället införs folkmotion, enligt förslag till beslut.

Möte med fullmäktige. Namninsamling och medborgarförslag försvinner från Östhammarspolitiken. Istället införs folkmotion, enligt förslag till beslut.

Foto: Josef Nylén

Medborgarförslag2017-05-23 07:10

Kommunstyrelsens arbetsutskott (ks-au) vill ersätta de befintliga tjänsterna medborgarförslag och namninsamling med folkmotion i Östhammars kommun. Tanken är att invånare ska kunna lägga upp sina förslag på kommunens hemsida. Om minst 220 personer, vilket motsvarar en procent av invånarna, skriver under med sitt namn tas förslaget upp som en folkmotion i kommunfullmäktige.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) var samtliga närvarande gruppledare i fullmäktige överens vid en överläggning i april om att jobba vidare för att införa folkmotion.

– Vi vill göra den här förändringen därför att medborgarförslag kräver stora resurser av kommunens förvaltning för beredning, så fort något kallas medborgarförslag. Med all respekt är många medborgarförslag väldigt triviala. De skulle kunna gå direkt till en förvaltning där man får ett svar.

Förändringen innebär att färre frågor som lyfts från medborgarna bereds brett och landar i fullmäktige. Men Jacob Spangenberg tror att ersättningen blir bättre och tydligare.

– Det blir vassare förslag som kommer till fullmäktige, medan de frågor som inte samlar de här 220 namnen kan kommuniceras på andra sätt. Till exempel genom att man skriver direkt till mig eller till kommundirektören och garanterat får ett svar.

Förslag som berör byar eller mindre orter kan i vissa fall ha svårt att få 220 namnunderskrifter. Kan inte det här slå snett mot dem?

– Man kan alltid komma med frågor, synpunkter och förslag som ska besvaras. Det finns inget som hindrar det även om det inte ingår samma beredningstvång som vid ett medborgarförslag.

Ser du ingen risk att förslag från medborgare kommer längre från politiken på det här sättet?

– Någonstans måste man dra en gräns och vi är överens om att det här är en lagom nivå. Vi har representativ demokrati och vilken ledamot som helt i fullmäktige kan lägga en motion utifrån något förslag från en medborgare.

KS-au har också gett kommundirektören i uppdrag att utreda införandet av en så kallad kommunfullmäktigebrevlåda.

– På det sättet kan brev från medborgare bli synliggjorda för alla beslutsfattare i fullmäktige. I den mån det krävs får de också svar av beredande tjänsteman, en fullmäktigeledamot eller ett parti, säger Jacob Spangenberg.

Den föreslagna förändringen ska tas upp i kommunstyrelsen och även i fullmäktige.

Del av demokratiutredning

Demokratiutredningen (SOU 2016:5) har föreslagit att så kallad folkmotion införs till riksdagen och till kommun- och landstingsfullmäktige.

Folkmotion innebär att en enskild individ kan väcka ett förslag och om detta får stöd av en procent av de röstberättigade till riksdagen – eller av de folkbokförda i en kommun eller ett landsting – ska det tas upp som en motion. Något beslut i frågan har ännu inte fattats i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!