Materialsporterna brer ut sig

Marie Westerlund är journalist och sitter gärna i ett soffhörn

3 juni 2019 04:00

Handarbete är en materialsport. I den stickande och virkande världen står några skarpa skiljelinjer – i alla fall i sociala medier. Det är olika märken på "verktygen" oftast, och om det ska stickas i "magisk loop" eller gammaldags: en fram- och en baksida i taget. Jag känner mig fram, investerar lite här och där och ibland fångas jag helt av något projekt, dubbelstickning i flera meter med dyrt mjukt yllegarn från utlandet. Man ska ju också välja svenska yllen, men ibland förtrollas man. Det är väl det som är meningen. Hur som helst är handarbete världens enklaste nuförtiden: Alla specialgrenar finns med pedagogiska undervisningsfilmer på det stora internätet!

Dagens rätt och dagens tips

Pasta Ragusa

4 portioner. 400 g pasta, kort, 1 aubergine, 1 klyfta vitlök, 0,5 röd chili, 500 g krossade tomater, 80 g svarta oliver, 1 citron, 1 kruka basilika, salt, svartpeppar

Skär auberginen i tärningar, ca 2 cm stora. Salta runt om och låt stå 10 minuter. Skala och finhacka vitlöken, dela, kärna ur och finhacka chilin. Stek auberginen i rikligt med olja med vitlök och chili. Tillsätt krossade tomater och oliver. Sjud. Koka pastan, blanda med såsen och smaka av med salt, peppar, toppa med finrivet citronskal och hackad basilika.

Visning. 450 år gammal drottning, Katarina Jagellonica, gör om sin kröningsresa från Stockholm till Flottsund. Den polska prinsessan berättar om sitt liv på medeltidsbåten Blanka och kan vinkas av vid pass klockan 13–14 i Flottsund.

Utställning. Foton av Barry Dworking i ett 50 år gammalt retrospektiv 1969–2019. New York – Namibia. Mollbrinks konst, Kungsgatan.

Natur. Nattfågellyssning i olika lokaler runt sjön Tämnaren. Samling Östervåla torg. Ta med fika och myggmedel. Anmälan till Naturskyddsföreningen Heby. Kl 20 vissa dagar i juni.

Fler tips på unt.se/guiden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!