Ylva Porsklev är UNT:s nya matbloggare
Hon skrev ner sina första recept redan på dagis och hade eget kafé i lekstugan i lågstadiet. UNT:s nya matbloggare Ylva Porsklev har verkligen matintresset i blodet.
Ylva Porsklev gillar degbaserade rätter som pasta och pizza. Här trattkantarellpizza med ajvar relish.
Foto: Robert Johansson
- Jag älskar verkligen min fritös, som jag fick i födelsedagspresent. Med den kan man laga massor, och det blir så gott! Inte alls som när man friterar i kastrull som jag gjorde innan.
Hon flyttade till Uppsala från barndomens Malung för tio år sedan och har blivit kvar efter avslutade antropologi- och journalistikstudier. Nu skriver hon och redigerar för UNT och ska alltså snart börja blogga om mat.
- Målet är ett recept varje dag. Man ska kunna gå in på bloggen och få inspiration om vad man ska laga till middag, enkla recept som man klarar av att laga.
Recepten kommer att variera, och hon vill anstränga sig för att alla ska kunna hitta något.
- Det blir en utmaning att variera sig.
Hon börjar inte från noll. I kökshyllan står en tjock pärm med samlade recept, egna och andras, en idé som hon fått av sin mamma.
- Min mamma hade tjocka pärmar med recept. Redan som liten försökte jag att baka mig igenom alla hennes kak- och brödrecept.
Fortfarande är degbaserade rätter som pasta och pizza favoriter. Ylva Porsklev försöker också att laga mat efter säsong.
- Jag uppmanar gärna till att handla ekologiskt och närproducerat och tycker själv om att laga sådan mat.
På den soliga altanen har hon en egen liten kryddträdgård som under sommaren resulterade i många salviabaserade rätter.
Nästan lika mycket som att laga maten uppskattar hon ätt äta den.
- Det är tillfredsställande att testa en idé och sen visar det sig att resultatet blev precis så bra som man hoppades!
Men inte ens matbloggare äter bara hemlagad mat varje dag.
- Folk tror gärna att jag alltid gör storverk men häromdagen åt jag till exempel fryst färdigpizza.
Ylva Porsklev
Ålder: 32
Bor: Etta med kokvrå i Tuna backar i Uppsala
Familj: Mamma, pappa och bror
Favoritmat: Gillar egentligen allt, men speciellt allt som har med deg att göra.
Värsta matminne: En jätteäcklig kycklinggryta som jag lagade och minns med en rysning. Den blev grå med fett som flöt ovanpå.
Favoritingrediens: bacon
Dricker till maten: vatten eller vin
Favoritblogg: De bästa matbloggarna finns på www.taffel.se. Läser också kulturbloggen www.shampoorising.typepad.com.
Ålder: 32
Bor: Etta med kokvrå i Tuna backar i Uppsala
Familj: Mamma, pappa och bror
Favoritmat: Gillar egentligen allt, men speciellt allt som har med deg att göra.
Värsta matminne: En jätteäcklig kycklinggryta som jag lagade och minns med en rysning. Den blev grå med fett som flöt ovanpå.
Favoritingrediens: bacon
Dricker till maten: vatten eller vin
Favoritblogg: De bästa matbloggarna finns på www.taffel.se. Läser också kulturbloggen www.shampoorising.typepad.com.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!