Vridna baguetter med färska örter

4 brödTidsåtgång: 2 timmar25 g jäst6 dl fingerljummet vatten1/2 dl olivolja2 tsk salt1—1 1/2 dl finhackade blandade färska örter, t ex rosmarin, basilika, timjan, mejram13—14 dl vetemjöl special

Mat & dryck2008-07-24 10:46
Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med lite av det ljumna vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt olivolja och salt.
Hacka örterna fint och packa dem hårt när du mäter upp mängden. Snåla inte! Blanda ner örterna i degspadet.
Tillsätt vetemjölet lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda den i minst tio minuter. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma till fyra längder och vrid dem. De ska inte knådas. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och snitta dem med vass kniv. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en skål vatten.
Pensla med lite ljummet vatten. Strö gärna lite extra örter över eller tryck ner en hel rosmarinkvist.
Grädda i åtta minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i cirka 20 minuter eller tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när man knackar dem i botten.
Låt svalna på galler. Servera gärna bröden till soppa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!