Vridna baguetter med färska örter
4 brödTidsåtgång: 2 timmar25 g jäst6 dl fingerljummet vatten1/2 dl olivolja2 tsk salt11 1/2 dl finhackade blandade färska örter, t ex rosmarin, basilika, timjan, mejram1314 dl vetemjöl special
Hacka örterna fint och packa dem hårt när du mäter upp mängden. Snåla inte! Blanda ner örterna i degspadet.
Tillsätt vetemjölet lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda den i minst tio minuter. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma till fyra längder och vrid dem. De ska inte knådas. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och snitta dem med vass kniv. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en skål vatten.
Pensla med lite ljummet vatten. Strö gärna lite extra örter över eller tryck ner en hel rosmarinkvist.
Grädda i åtta minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i cirka 20 minuter eller tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när man knackar dem i botten.
Låt svalna på galler. Servera gärna bröden till soppa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!