Vitt vin till ostbrickan

En ostbricka med blandade ostar och ett gott rödvin.Klockrent, festligt och gott i all enkelhet. Eller?

Foto:

Mat & dryck2009-09-16 10:37
Nja. Visserligen har vi svenskar oftast valt rött vin till ost. Men faktum är att vitt vin oftast passar bättre om ostar av olika smaktyper finns på tallriken.
Det finns inget enskilt vin som passar till både syrlig getost, moget nötig vitmögelost, stallig rödkittost och salt smakintensiv blåmögelost.
Egentligen är det bara vitmögelostar (brie och camembert) som fungerar till ett stöddigt rödvin, liksom lagrade hårdostar av typ parmesan och västerbotten, som dock gör sig allra bäst till amarone.
Det bästa är att välja ostar av en viss smaktyp om man, som fransmännen uttrycker det, vill att vinet ska få osten att sjunga. Här följer en liten hjälpreda för lyckade kombinationer.
OSTGUIDE
Lagrad hårdost
(Parmesan, pecorino, västerbotten, comté med flera.)
Vinvänliga ostar som passar många vintyper. Kombination av lätt sälta och mjölksyra bidrar till att runda av vinets strävhet och syra och framhåller fruktigheten. Ett amaronevin är ett perfekt val. Men smakrika vita viner kan också vara delikata till.

Getost
(Chèvre med flera.)
En frisk örtig sauvignon blanc är det klassiska valet. Men andra friska viner som riesling och grüner veltliner passar också fint. Sträva rödviner och getost fungerar inte alls.

Kittost
(Munster, reblochon med flera.)
En blommig gewurztraminer passar utmärkt, speciellt med lite krossad kummin som tillbehör. Viner på pinot gris och smakrik, något fatlagrad, chardonnay kan också passa, liksom en frisk, rödbärig pinot noir.

Grön- och blåmögelost
Ädelsöta viner är utmärkta val som på ett ljuvligt sätt balanserar ostarnas sälta. Sauternes är exklusivast, men österrikiska och tyska trockenbeerenauslese går minst lika bra, liksom noble late harvest-viner från till exempel Sydafrika.
Sött portvin (vintage eller LBV) är klassiskt, men även portugisiska Setubalviner passar bra till smakrintensiva mögelostar.

Vitmögelost
(Brie, camembert, med flera.)
De milda varianterna fungerar till varje gott vin, rött som vitt. Fetman i osten dämpar här strävhet i vinet (klarar därför även kraftfulla rödviner) samtidigt som fetman i osten balanseras. Men även vita viner med hög syra balanserar fetman i osten och det blir en fin samklang. Är osten mogen, opastöriserad och smakrik kan även kraftigt fatlagrade chardonnayer passa fint.

Till sist: Avstå från vinovänliga vindruvor, oliver och salta kex på ostbrickan. Däremot passar neutrala kex, osaltat vitt bröd, paprika, råa champinjoner och rädisor bra, liksom många typer av inte allt för söta marmelader.
Sune Liljevall/TT Spektra
Bildtext: Har man på typiskt svenskt sätt många ostar av olika smaktyper på ostbrickan så passar oftast ett smakrikt vitt vin bättre än ett rött.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!