Vitlökssoppa

(4 port)4 schalottenlökar (eller 2 gula lökar)6 vitlöksklyftor2 msk smör eller margarin5 dl grönsaksbuljong (vatten + grönsaksbuljongtärningar eller ta hönsbuljong)2,5 msk vetemjöl, 5 dl matlagningsgrädde (eller 1 dl mellangrädde + 4 dl matlagningsyoghurt)1 krm råsocker strö (eller strösocker)salt, nymald vitpeppar1 knippa gräslök

Mat & dryck2001-03-21 12:14
Skala schalottenlök och vitlök. Finhacka den. Fräs löksorterna mjuka i fett. Häll på buljong. Låt koka mjukt några minuter. Rör ut mjölet i lite av grädden till en redning (används kombinationen mellangrädde och yoghurt så blanda ner grädden med buljongen och rör ut mjölet i yoghurten). Vispa ner redningen i soppan och tillsätt resten av grädden (eller yoghurten).
Låt småkoka ca 5 min. Smaka av med socker, salt och peppar. Hacka gräslöken och blanda ner i soppan. Som tillbehör smakar det gott med stekta kuber av vitt formbröd (utan kanter). Stek dem i olja/smör till fin färg och krydda med lite nymald peppar och strö över flagad mandel som också får ta lite färg.
Servera tillbehöret för sig och låt var och en förse sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!