Vinboxarna har tagit över

Det var inte länge sedan som allt vin köptes i flaska. Numera är bag in box ett vedertaget begrepp och över hälften av allt vin som säljs i Sverige är förpackade i trelitersboxar.

Mat & dryck2004-01-15 11:34
1996 lanserades de två första boxarna på Systembolaget, och det såldes runt 10 000 liter vin på bag in box eller "bib" som det också kallas. Redan ett år senare, 1997, såldes över 2 miljoner liter vin i bag in box och 2003 låg försäljningen på 60 miljoner liter.
I dag finns 68 boxar med rött vin och 46 med vitt vin i Systembolagets ordinarie sortiment.
Boxvinerna har blivit en enorm storsäljare i Sverige, producenter världen över är lite förvånade över detta fenomen men allt fler lanserar boxar, ett måste för en del vintillverkare om de vill fortsätta att vara med på den svenska marknaden.

Börjar sprida sig
Bag in box-trenden börjar även sprida sig till andra länder. Kvaliteten på vinet i boxarna har blivit bättre. När vinet förekommer i flaska, tetra brik och bag in box är det samma vin i alla tre förpackningarna. Smakskillnader kan dock uppträda, främst beroende av att vin avsett för box i väntan på tappning ligger på ståltankar, och utvecklas därför inte på samma sätt som det vin som buteljerats.
EU godkänner att man sätter ut datum när vinet är tappat på kartong men inte bäst före-datum. Det svenska livsmedelverket ser mellan fingrarna i de fall en producent/importör väljer att sätta ut ett bäst före-datum. Systembolaget har som krav att de boxar som har ett bäst före-datum, måste nå butikerna minst tre månader innan bäst före-datumet överskrids.

Vita BiB
Välmatat med ekfat, äpplen och vanilj är Hardys vita torra vin (6409, 199 kr) gjort på druvorna chardonnay och sémillon.
Ett annat bra vitt vin från Australien är Lindemans Chardonnay (16457, 209 kr), lite fetare i stilen och med smör-, lime- och vaniljsmaker. Båda är goda följeslagare till matigare sallader och halstrade fiskar.
Från Tyskland kommer Amfora Silvaner Classic (3737, 169 kr), ett friskt vin med både aromer och mineraler. Lättsamt enkelt med citrus och mandeltoner. Utmärkt till ugnsbakad fisk och en aning kylt, ett perfekt så kallat snackevin.
En annan god tysk är Rheigau Riesling (3727, 199 kr), också ett lättare vin. Här finns det typiska smaker för riesling som äpple, grapefrukt och tydlig fin friskhet, ett utmärkt vin att dricka till fiskgrytor, sushi och vegetarisk mat.
Från Frankrike kommer Jurassique som är ett av de första bättre kvalitetsvin presenterat på box. Chardonnay är druvan och vinet är stramt men har också en viss oljighet. Här finns lime, grädde, hasselnötter och mineraler. Ett perfekt vin till skaldjursplatån.

Röda BiB
Ett mjukt lättdrucket vin med svartvinbär och körsbär är Pasqua Cabernet Merlot (7530, 189 kr) från Italien, ett riktigt paj-pizza-pasta-vin.
Lite fylligare är Mauro Primitivo (32364, 194 kr) också från Italien. Här är det mörka mogna bär, korinter och lite kryddor ett mycket gott vin till sallad med bacon och vitlökskrutonger eller till en tallrik med pastej, sylta, gelé och några skivor av välhängda korvar och skinkor.
En fruktbomb med mogen bär sötma och vanilj är Lindemans Bin 45 (6226, 279 kr) från Australien. Ett härligt vin som flödar över och gör sig väl tillsammans med ostar, mustiga grytor och vilt.
Från södra Frankrike kommer Réserve de la Condamine (12804, 229 kr) mörka bär, fat och med en avslutande örtighet ett vin som passar till svensk husmanskost men också till mer sydfranskt inspirerade lammrätter.
Baron de Tours (3873, 299 kr) kommer från Bordeaux i Frankrike ett ungt fruktigt vin och med en stramare stil än de andra fyra vinerna. Det finns en trevlig liten typiskhet för bordeauxviner i smaken. Bra vin att skvallra över eller att dricka till inte allt för kraftfull mat.
Mischa Billing/TT Spektra

Bag in box-vinerna i tabell
Vita
3737 Amfora Silvaner,Tyskland 169 kr
6409 Hardy's Chardonnay Sémillon, Australien 199 kr
3727 Rheingau Riesling, Tyskland 199 kr
16457 Lindemans Chardonnay, Australien 209 kr
5688 Jurassique Chardonnay, Frankrike 339 kr

Röda
7530 Pasqua Cabernet Merlot, Italien 189 kr
32364 Mauro Primitivo, Italien 194 kr
12804 Réserve de la Condamine, Frankrike 229 kr
3873 Baron de Tours, Frankrike 229 kr
6226 Lindemans Bin 45, Australien 279 kr


Bättre kvalitet i år
Femtiofem procent av allt vin som systembolaget säljer är på bag in box. Glädjande har jag märkt att kvaliteten på årets urval av bag in box överlag har förbättras. Det finns runt 100 lådviner på bolaget. Ett tjugotal av dessa är riktigt goda.
Generellt kan man säga att du får vad du betalar för och de billigaste är inte mycket att ha om det inte är ypk (yrsel per krona) som är avgörande för köpet. Lägg i stället på några kronor och du får igen mångfalt.
En del bättre viner filtreras nu inte hårdare och är ofta exakt samma vin som ofta finns på flaska. Den enda skillnaden är någon miljondels högre tillsats av svavel i kartongvinerna. Håll dig till 3-liters. Viner på tetrapak och 5-litersboxarna har ännu inte hunnit i fatt kvalitetsmässigt.

Ypperlig vid stora kalas
Det har länge burit mig emot men det är bara att erkänna att 3-litersförpackningen är "bär-under-armen-vänlig" och lätt att städa undan, alltså ypperlig vid stora kalas. Däremot tänker jag hålla kvar vid en viss vinsnobbism och kommer alltid att föredra att man häller upp boxvinet på karaff, så jag slipper försöka ta ett glas vin utan att fumla och droppa på kläderna, vilket nästan verkar vara ofrånkomligt när jag ska ta vin direkt ur boxen.
Dessutom är karaffer snyggare och skänker en bättre aptit än en torr, lite stött låda.

Hur länge håller vinet i låda?
Oöppnad inte längre än 6 till 8 månader från tappningsdatum. Därefter börjar vinets kvalitet dala. När du köper bag in box titta i första hand om bagen har ett bäst före datum, i andra hand en stämpel med tappningsdatum. Om inte så kolla efter en årgångsbeteckning.
Många lådviner saknar dock både årgång och tappningsdatum och ja, då är detta bara att chansa vilt eller gå på rekommendation från någon som vågat prova vinet.
En del saknar faktiskt till med upphovsman, hur jag än vrider och vänder på kartongen hittar jag ingen avsändare, ingen som vågar stå för vinet, lite märkligt att det överhuvudtaget förekommer.

Öppnad box håller i tre veckor
Till sist när du väl har börjat att dricka av kartongen, då håller vinet ungefär i tre veckor, en viss förändring sker men vinet är okej, men vin är ju en färskvara. Tänk på att alltid förvara lådan svalt oavsett om den är öppnad eller inte. Mellan 8 till 10'C är bra serveringstemperatur för de vita och de röda mellan 16 till 18'C.
Vinerna blir snabbt varma i glasen en het solig sommardag och därför är det godare, mer uppfriskande, att servera dem något för svalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!