När vi kliver in genom dörren möts vi av en söt vinodör och varma ångor från köket. Vid matbordet sitter Viking Eklund och försöker få fart på en egentillverkad hävert genom att suga upp lite luft ur slangen.
Vips, så börjar det rinna jäst äppelsaft från den stora glasdamejeannen över till en stor glasbehållare, det som ska bli det Eklundska äppelvinet.
– Det bästa vinet får du av trädmogna äpplen. Om du böjer upp äpplet mot kvisten och äpplet släpper, då vet du att det är moget för vin, säger Viking Eklund.
Han började göra äppelvin för tre år sedan och nu är han fast. Det roligaste är själva processen. Läsa på, plocka äpplen, skära dem i klyftor, tillsätta alla ingredienser och sen, när jäsningen är igång, titta till och sköta vinet som ett litet barn.
– Vi dricker inte så mycket av det faktiskt, eller hur Greta?, säger han och vänder sig mot sin hustru, som sitter och stickar på en kofta på kökssoffan.
– Nej, det kan man inte påstå. Det står en massa flaskor i källaren. Vi kanske tar fram någon till jul eller när det kommer främmande, svarar hon.
Greta Eklund, som är 87 år, och Viking, som är 89, har bott de senaste tio åren i en gul tegelvilla på Kungsgärdet i Uppsala. På tomten har de tre äppelträd, men det är bara två som bär frukt, Transparante Blanche sommaräpplen och Cox Pomona vinteräpplen som passar till äppelvin.
På matbordet har Viking Eklund ställt fram några likörglas på fot. Han låter oss provsmaka Portvinet han gjorde i fjol. Det är en söt, frisk smak som bara blir bättre med tiden.
– Egentligen ska sånt här vin lagras i tre år men det som stått så länge har vi redan druckit upp, säger Viking Eklund och skrattar.
I början var det svårt att få in rätta snitsen, tycker han.
– Då misslyckades jag helt. Jag hade inget recept och körde med torrjäst. Men när jag började tillsätta färsk jäst tog det sån fart att vinet svämmade över hela köksgolvet.
Och lite slabbigt får man räkna med att det blir när äpplen ska silas bort och hällas över i en jäshink eller damejeanne. Men det är inte värre än att det går att torka upp med en kökstrasa, menar Viking.
– Men man ska inte slösa på dropparna i onödan, säger Greta och tittar lite retsamt på sin make.
Vikings vin har stått i fyra veckor och nu har det börjat bubbla, vilket är ett gott tecken på att jäsprocessen är igång.
– När det lagras försvinner jästsmaken. Då tar alkoholen över och smaken av äpplen kommer fram mer och mer.
Innan han började med äppelvin gjorde han vin på röda vinbär.
– Jo, jag gillar att prova nya saker och sätta mig in i hur det funkar. Och så kommer äpplena till användning.
Men många hamnar också i hustruns pajer. På hösten äter han äppelpaj nästan dagligen. En del kassar och hinkar fylls också och hängs över staketet i trädgården. När Viking Eklund är ute och plockar sina äpplen ber han förbipasserande att ta för sig.
De flesta blir lite ställda och frågar ”får jag verkligen ta?” och sträcker tacksamt fram handen.
Recept
Bordsvin på höstäpplen
Ger 10 liter
6 kg mogna äpplen
2 kg socker
5,5-7 liter vatten
2 g jästnärsalt
1 g vinsvavla (konserveringsmedel)
Vinjäst, se mängd på förpackningen
1 Skär bort skadade delar, skölj äpplena men skala dem inte.
2 Skär äpplen i klyftor eller skivor.
3 Lägg äppelbitarna i en damejeanne eller stor jäshink.
4 Koka upp vattnet och häll det heta vattnet över äpplena.
5 Låt stå tills vätskan blivit fingervarm och tillsätt därefter vinjäst under omrörning.
6 Låt äpplemassan stå i rumstemperatur i 4 dagar. Rör om ett par gånger varje dag under den här tiden.
7. Efter 4 dagar silar du bort frukten och häller tillbaka vätskan i damejeannen.
8 Tillsätt sockret samt 1 liter hett vatten. Skaka om.
7 Tillsätt därefter jästnärsalt utrört i lite varmt vatten.
8 Ställ damejeannen eller jäshinken på en rumstempererad plats och låt jäsa i 6-24 veckor, tills bubblorna upphör. Om du vill sätta stopp på jäsningen tillsätter du lite vinsvavla.
9 Sila och häll på flaskor.
Portvin och Madeira
Jästsort Portvin eller Madeira
6 kg mogna äpplen,
1 kg lingon,
3 kg socker
5,5–7 liter vatten + 1 liter vatten
2 g jästnärsalt
Vinjäst, se mängd på förpackningen.
1 Skär bort skadade delar, skölj äpplena men skala dem inte.
2 Skär äpplen i klyftor eller skivor.
3 Lägg äppelbitarna i en damejeanne eller stor jäshink.
4 Koka upp vattnet och häll det heta vattnet över äpplena.
5 Låt stå tills vätskan blivit fingervarm och tillsätt därefter vinjäst av sorten Portvin eller Madeira under omrörning.
6 Låt äpplemassan stå i rumstemperatur i 4 dagar. Rör om ett par gånger varje dag under den här tiden.
7. Efter 4 dagar silar du bort frukten och häller tillbaka vätskan i damejeannen.
8 Tillsätt sockret samt 1 liter hett vatten. Skaka om.
7 Tillsätt därefter jästnärsalt utrört i lite varmt vatten.
8 Ställ damejeannen eller jäshinken på en rumstempererad plats och låt jäsa i 6-24 veckor, tills bubblorna upphör. Om du vill sätta stopp på jäsningen tillsätter du lite vinsvavla.
9 Sila och häll på flaskor.