Veteranernas gröna buffé
Det är skolavslutningstider, också för den allra första avgångsklassen i Matskola för äldre. Här firas med färggrann, enkel och nyttig vegetarisk vårbuffé - härligt gångbar nu, när det är säsong för fest och bjudningar.
Foto: Patrik Lundin
- Ska det vara så här grovt? frågar han kökskamraten Margareta Eklund.
Matlag Lennart och Margareta står för dagen för färgglada plättar med lingonsås. Från köket mittemot smiter Mirjam Fjällström in och lånar flaskan med olja.
Sådan är matskolan: I en av kökssalarna på Institutionen för hushållsvetenskap, BMC, lagas mat för fulla muggar. Här är näringsberäknat och rationellt. Grönsaker och kryddor är uppradade i respektive kök för den rätt som ska lagas just där. Men oljan tycks alltid vara någon annanstans, som vore det en liten uppfordran - tänk på näringsläran!
Mirjam Fjällström ska ha den att fräsa curry till den orientaliska linsgrytan. Den gyllengula kryddan är en favorit, men cayennepepparn har Mirjam Fjällström och Margaretha Hallberg enhälligt beslutat att hoppa över.
- Har man köpt sig en burk räcker den hela livet, om man så blir över 80 år, säger Mirjam och ler.
Både hon och Margareta är matintresserade sedan gammalt.
- Åtminstone var jag det förr, när hushållet var större. Nu när man är ensam är det inte alltid lika roligt att ställa sig och laga, tycker Mirjam Fjällström.
Näringslära är en viktig del i matskolan, liksom ekologiskt, varierat och hemlagat. Jenny Pettersson, kursledare och strax färdig kostekonom, har också visat hur man klokt kan använda hel- och halvfabrikat. En påse pulver till löksoppa i köttfärspajen gjorde stor succé.
Medan lasagnen gottar till sig i ugnen, linsgrytan puttrar ihop och plättarna väntar färdiga på sin tallrik börjar deltagarna duka. De skojsamma ropen efter hjälp av "fröken", från eleverna som är mer än dubbelt så gamla, ebbar ut. Hon får tid att berätta hur hon anpassat recepten till just äldre:
- Jag har byggt det på traditionell husmanskost, men i ny tappning, som pyttipanna i ugn, med rotsaker. Det är mycket färgglatt, lätt att laga, få ingredienser. Tallriksmodellen är också ett bra sätt att komma ihåg hur man bör äta.
Nu till sista gången ville både kursdeltagare och lärare göra något annorlunda, så det blev vegetariskt. Fortfarande mycket enkelt, lovar Jenny Pettersson vid matbordet. Gunnar Ekbom är lite konfunderad inför kikärtsbiffarna.
- Jag, som är fantast av vegetarisk mat, tror att man vänjer smaklökarna vid konsistensen.
Jag tänker inte alls på den, säger Jenny, strax innan hon får en blomkvast av eleverna.
Någon konstaterar att det är sorgligt att skolan nu är över. Kanske kan man få kvarsittning? undrar Gunnar Ekbom optimistiskt.
FAKTA
Matskola för äldre
Matskolan för äldre är ett resultat av ett EU-finansierat projekt om mat på äldre dar, där Institutionen för hushållsvetenskap på BMC, Biomedicinskt centrum, deltog. Studier på ämnet visade nyttan - både för individ och samhälle - av att äldre engageras och motiveras till god matlagning. Efter ett pilotprojekt har nu vårens två "parallellklasser" varit först att gå matskolan, om fem träffar à tre timmar. Lärare är dietist- eller kostekonomistudenter. Teori har varvats med praktik och kommunen, som står för kalaset, är så nöjd att man vill utvidga till fler klasser. Samtidigt exporteras utbildningen till andra kommuner i landet.
Matskola för äldre
Matskolan för äldre är ett resultat av ett EU-finansierat projekt om mat på äldre dar, där Institutionen för hushållsvetenskap på BMC, Biomedicinskt centrum, deltog. Studier på ämnet visade nyttan - både för individ och samhälle - av att äldre engageras och motiveras till god matlagning. Efter ett pilotprojekt har nu vårens två "parallellklasser" varit först att gå matskolan, om fem träffar à tre timmar. Lärare är dietist- eller kostekonomistudenter. Teori har varvats med praktik och kommunen, som står för kalaset, är så nöjd att man vill utvidga till fler klasser. Samtidigt exporteras utbildningen till andra kommuner i landet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!