Vegetariska rätter på julbordet

Restaurangläraren Åsa Westas och dottern Mia lättar upp det köttiga julbordet

Färsk rödkålssallad

Färsk rödkålssallad

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2013-12-12 08:03

Mia Westas tar fram köttbullesmeten ur kylskåpet, den gjorde hon i ordning dagen innan och nu ska kött.... förlåt, mandelbullarna trillas och kokas i smakrik buljong för att därefter stekas i stekpanna.

Mixad sötmandel, ost, ströbröd och kryddpeppar är hemligheten bakom den vegetariska kopian. En del använder också röda linser eller kikärtor som bas.
– Men vi tycker att mandel funkar bäst för det ger en trevligare konsistens, säger Mia Westas.

Hon blev vegetarian i tonåren, för miljöns skull och för att hon med avsmak tar avstånd från all oetisk djurhantering som följer med den växande köttkonsumtionen.
– Sen har jag aldrig varit förtjust i kött och på senare tid har jag har gått över till att äta mer veganskt.

Mia bor med sin pojkvän i Uppsala men hon och mamma Åsa träffas ofta och lagar mat tillsammans.

För ett år sedan startade de en blogg tillsammans, vegetariskmandag.nu där läsarna får ett nytt recept varje måndag. De får cirka hundra besök om dagen på sin blogg, har Åsa Westas räknat ut.
– Bloggnamnet anspelar på det internationella uppropet vegetarisk måndag, som uppmanar folk att äta vegetariskt på måndagar, säger Åsa Westas.

Hon är lärare på restaurangprogrammet vid Ekebygymnasiet i Uppsala och äter gärna vegetariskt men även kött och fisk.
– Bland många av mina elever råder inställningen att det är kött som gäller och då säger jag de blir första generationens kockar som måste lära sig att laga vegetariska alternativ, för att fler och fler efterfrågar det, säger Åsa Westas och börjar banka med en träslev på ett delat granatäpple som hon lagt i en plastpåse.
– Så att köket inte ser ut som ett slakthus efteråt, skrattar hon och förklarar att kärnorna släpper lätt från skalet med den här metoden.

Tofun, i det här fallet ett fullgott substitut för sillen, har hon lindat in i en kökshandduk för att den ska dra åt sig vätskan.
– Tofun är förmarinerad men lite för blöt. För att den ska dra åt sig smakerna av såsen, behöver man torka den lite innan, förklarar hon.

Annars äter hon och släkten lite av varje på julbordet, när alla samlas i hemstaden Ludvika på julafton. De är ett stort gäng med allt från veganer till köttälskare. Fast om hon ska nämna en rätt som det är strykande åtgång på är det Janssons frestelse.

En sådan står och doftar kryddpeppar i en form på köksbänken, nyss uttagen ur ugnen. Istället för ansjovis har de lagt till champinjoner eftersom de båda gillar svamp.

Deras bästa tips för ett vegetariskt julbord är att tänka smak och konsistens och även att det ska se färgglatt ut med till exempel grönkål, rödkål och apelsin. Att föra in kryddor som nejlika, kanel och kryddpeppar ger den rätta julkänslan. Sen är det klappat och klart för att sätta sig till bords.

Recept

Vegetarisk Jansson
3 hg färska champinjoner
1 gul lök
1 kg potatis
knappt 1 krm kryddpeppar
½ krm kanel
knappt 1 krm vitpeppar
1 ½-2 tsk salt
2 dl mjölk
2 ½ dl grädde
(ströbröd och smör)

1.Skär champinjoner och lök i skivor. Stek dem i smör och ställ åt sidan.
2. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
3. Varva potatis, lök, kryddor och champinjoner i en ugnsfast form.
4. Häll på mjölk och grädde.
5. Strö ev över lite ströbröd och lägg på några smörklickar.
6. Grädda i 200° ca 45 minuter tills potatisen känns mjuk.

Mandelbollar
ca 40 st
100 g sötmandel, mixad
1 ½ dl ost, riven
1 ½ dl ströbröd
2 msk gul lök, riven
1 klyfta vitlök, finhackad
1 tsk salt
3-4 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten

Till tillagning:
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 msk smör eller olja

1. Rör ihop alla ingredienser i en bunke, blanda noggrant.
2. Rulla till cirka 40 små bollar (de kommer svälla under tillagningen).
3. Koka upp vatten och grönsaksbuljong, lägg i bollarna och låt dem småkoka i 6-7 minuter.
4. Ta upp dem och låt rinna av på papper.
5. Stek i smör eller olja.

Färsk rödkålssallad
5 dl finstrimlad rödkål
65 g färsk bladspenat
½ granatäpple
1 apelsin
1 färskt fikon
1 tsk vit balsamvinäger
Salt
Grovmalen svartpeppar
En liten näve valnötter

1. Lägg spenaten på ett fat.
2. Häll salt, peppar och balsamvinäger på den strimlade rödkålen, och knåda den tills den börjar mjukna något. Fördela kålen över spenaten.
3. Lägg granatäppelhalvan i en plastpåse, och banka på skalet med en träsked så att kärnorna lossnar. Strö kärnorna över rödkålen.
4. Garnera med apelsin och fikon i klyftor, toppa med valnötter.

Senapstofu
270 g marinerad tofu
2 msk senap
4 tsk rödvinsvinäger
1 ½ krm salt
½ krm vitpeppar
2 msk socker
1 dl rapsolja
2-3 msk hackad dill

1. Linda in tofun i en ren kökshandduk, pressa försiktigt ut så mycket vätska du kan.
2. Skär den sedan i ½ cm tjocka skivor, linda in i handduken och pressa försiktigt. När tofun känns ”torr” är den färdig. Skär då varje skiva i tre bitar.
3. Blanda senap, vinäger, salt, peppar och socker i en skål. Tillsätt oljan försiktigt under vispning. Rör ner dillen. Smaka av.
4. Tillsätt tofun, rör om ordentligt, och låt stå över natten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!