Veganska läckerheter hos Jorunn
Är man vegan är man ofta hänvisad till sallad och bröd på ett dignande buffébord. I dag finns det dock en rad av bra substitut för både kött- och mjölkprodukter. Jorunn Hartman vet hur man gör veganska läckerheter av dem.
Jorunn Hartman har aldrig ätit kött. Att det går alldeles utmärkt är hennes goda minibuffé ett bevis på.
Foto: Tor Johnsson
Hon har aldrig ätit kött. Alla i familjen var vegetarianer och från nio års ålder gick hon stegvis över till att bli vegan, vilket innebär att man utesluter alla animaliska produkter i sin kost. För henne är det nästan lika illa att dricka mjölk som att äta kött eftersom det är samma industri man stödjer. Nu har hon ätit vegankost i sex års tid. Under den tiden har sortimentet av olika sojaprodukter ökat i vanliga matbutiker. Fördomar mot veganer finns dock fortfarande kvar. Det händer att hon möter människor som tycker att det är löjligt att hon tror att man kan leva på bara morötter.
- Jag tycker inte ens om morötter, säger Jorunn Hartmann och skrattar.
Hennes vapen mot fördomarna är hemlagad mat. Hon bjuder ofta och gärna på middag för visa att veganmat inte behöver betyda konstigheter. Lagat mat har hon gjort sedan hon var liten och recepten står hon själv för.
- Jag har aldrig följt ett recept i hela mitt liv, säger Jorunn Hartman.
För ett år sedan kom hon och systern Alva Hartman ut med kokboken "Din bästa kokbok". Omslaget har även det en känsla av 50-tal. Recepten är enkla och många av rätterna känner de flesta till som burgare, stroganoff, och bullar. Jorunn Hartman gör gärna mat som människor är bekanta med och som kan ersätta kött.
- Om man ska övertyga någon att bli vegan är det kanske bra att maten ser ut som man är van vid, säger hon medan hon lägger tzayspetten i en grillpanna.
Hennes övertalningsteknik fungerar alldeles utmärkt. De grillade spetten är saftiga med ett litet sting av wasabi, färskosten en perfekt blandning av sött och syrligt, pirogerna välkryddade smakbitar och cheesecaken blir en ljuvlig avslutning. Det finns inget i övrigt att önska.
RECEPT:
Piroger (16 st)
Deg
5 potatisar
4 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
½ dl olivolja
Fyllning
300 g marinerad tofu
250 g färsk spenat
½ dl havregrädde
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
Olivolja
Salt
Skala, koka och pressa eller mosa potatis. Låt svalna. Knåda ihop med vetemjöl, salt, bakpulver och olivolja.
Skölj och grovhacka spenat, tärna tofu. Stek tofun i olja tills den får färg, tillsätt spenat, havregrädde, pressad vitlök, riven ingefära och salt efter smak. Stek tills vätskan ångat bort.
Dela degen i 16 delar. Kavla ut en rundel av varje del och lägg på fyllning. Nyp ihop kanterna med fingrarna.
Lägg pirogerna på en plåt och pensla med olja. Grädda i ugnen i 200ºC i 30 minuter.
Marinerade tzayspett (16 st)
Marinad
1 dl olivolja
½ dl Kikkoman soja
½ dl cashewnötter
3 vitlöksklyftor
½ msk wasabi
1 pkt tzayspett (16 st)
Grönsaker, t.ex. paprika, champinjoner, zucchini
Färsk koriander
Skala och grovhacka vitlök och mixa med alla ingredienser i marinaden. Lägg tzayspett och grovhackade grönsaker i en form och häll över marinad. Låt stå och dra i ett par timmar, grilla sedan i grillpanna eller på grill tills de fått gyllenbrun färg. Klipp över färsk koriander.
Färskost
5 dl yofu (sojayoghurt)
100 g creamy spread (cream cheese)
½ kruka färsk mynta
1 dl hackade valnötter
1 dl hackade aprikoser
Rosépeppar
Rör ihop yofu och creamy spread i en kastrull, värm upp men låt inte koka. Lägg en kökshandduk i ett durkslag och häll i blandningen. Låt rinna av under natten.
Skölj och hacka mynta, rör ihop med yofublandningen i en skål. Tillsätt valnötter, aprikoser och nymalen rosépeppar.
Passar bra med digestive eller andra sötare kex.
Tofu-cheese cakes (10 st)
Fyllning
150 g fryst mango
150 g naturell tofu
1 dl havregrädde
1 citron, skal och saft
3 tsk vaniljsocker
½ dl gelésocker
Deg
10 digestivekex
100 g mandelmassa
50 g mjölkfritt margarin
Kokos
Mjökfritt margarin
Smöra och "bröa" en muffinsplåt med kokos.
Lägg mango i en kastrull och låt tina på låg värme. Mixa tofu med havregrädde, citronskal och citronsaft tills det blir slätt. Häll blandningen i kastrullen, tillsätt vanilj- och gelésocker. Koka i en halv minut. Fördela blandningen i tio formar.
Smula ihop digestivekex, mandelmassa och mjölkfritt margarin. Strö degen över tofublandningen.
Grädda i 200ºC i 5 minuter. Låt svalna och servera med färsk frukt eller bär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!