Västerbottensgratinerad hummer

(4 portioner) 4 fina humrar, färsk eller fryst men tinad2 dl riven Västerbottensost1 dl smulat dagsgammalt bröd25 g smält smör3 msk hackade örter, t ex persilja eller basilika

Mat & dryck2008-10-19 00:30
Att göra en stuvning eller att lägga hummerköttet i exempelvis hollandaisesås och gratinera är vanligt. Men prova gärna det här lite krispiga täcket av Västerbottensost, brödsmulor och örter. Hummern kan med fördel ätas som krabbreceptet ovan, det vill säga med smält smör och kanske cocktailsås.

1) Sätt ugnen på 225 grader. Dela hummern längs med kroppen och plocka ut magen som ser ut som en gråaktig blåsa samt avlägsna tarmen som löper längs stjärtköttet som en svart sträng. Skär stjärtköttet i bitar och lägg tillbaka i skalet.
2) Har du tur kan det finnas läcker röd rom. Plocka ur den och smula den med fingrarna. Ställ åt sidan.
3) Blanda osten, brödsmulorna, det smälta smöret och örterna och fördela det på hummerhalvorna. Gratinera ca 5 minuter.
Garnera med rommen och servera direkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!