Bästa knepet för lyckade grillspett är att vänta med själva grillspetten. Grillspett av trä brinner lätt upp medan fina metallspett blir brännheta efter en stund på grillen. Lösningen på problemet är att börja med att grilla ganska stora bitar av kött och grönsaker var för sig. Då blir de goda utan att vara råa, torra eller förkolnade. Därefter kan man trä upp bitarna på spett, pensla på lite god marinad och lägga på spetten några sekunder på grillen, strax innan de serveras.
Gillar man vitlök ska man verkligen unna sig ett grillspett med vitlöksmarinerad entrecote. Det möra köttet bjuds med en bearnaisesås smaksatt med, just det, mer vitlök och fransk senap. Massor av vitlökssmak alltså, så förvissa dig om att alla som ska äta har samma positiva inställning till den lilla smakbomben.
Minns ni 1980-talets kycklingspett med jordnötssås? De fanns överallt, från finkrogar till gatustånd på sommarmarknaden. Först gillade vi dem, sedan blev de för många och så föll denna mattrend in i glömskans dimma. Då rördes de flesta såser ihop av pulver. När vi nu tar upp kombinationen av kyckling och jordnötssås igen gör vi såsen själva. Det är lättare än många tror, särskilt om man har en matberedare. Färska örter och grönsaker är alltid en lyckad kombo. Här blir det grönsaksspett med örtkeso.
Och för att de späda örterna inte ska brinna upp på grillen väntar vi med dem till sista stund.
Recept
Entrecotespett för vitlöksfreaks
För 4 personer
Ingredienser:
600 g entrecote i bit
8 champinjoner
4 färska rödlökar
Till marinaden:
3 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk konc. kalvfond
2 grovt krossade vitlöksklyftor
1 tsk grovt krossad svartpeppar
Till såsen:
3 äggulor
1 tsk rödvinsvinäger
100 g smör
1 msk finhackad persilja
1 tsk hackad fransk dragon
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta
salt
Att äta till:
smörstekt färskpotatis
blandade blad
Så gör du:
1. Blanda marinaden. Ta undan en matsked till slutpensling. Skär köttet i bitar med en tjocklek på 3 centimeter. Dela svamparna och lökarna på mitten. Vänd ned allt i marinad och ställ svalt i 1 timme.
2. Smält smöret i en kastrull. Vispa äggulor och vinäger till ett fast skum i en kastrull på mycket låg värme. Häll över det smälta smöret i ett hällvänligt kärl utan att ta med den vita bottensatsen. Vispa ned smöret i äggblandningen i små omgångar. Smaksätt med persilja, fransk dragon och senap samt
riven vitlök och salt.
3. Grilla kött, svamp och lök. Trä upp på spett, pensla på den sparade marinaden, salta och ge dem ett par sekunder till på grillen innan servering.
Kycklingspett med jordnötssås
För 4 personer
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
Till marinaden:
2 1/2 msk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk konc. kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
Till såsen:
2 1/2 dl salta jordnötter
165 g kokosmjölk
1 msk kinesisk soja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk konc. kycklingfond
1 dl vatten
1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
Att äta till:
ris
2 morötter
2 msk salta jordnötter
lime
Så gör du:
1. Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka skivor. Blanda marinaden och spara en matsked till slutpensling. Vänd ner köttet i marinaden och ställ svalt i 30 minuter.
2. Kör jordnötterna till en nästan slät smet i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt kokosmjölk, soja, vinäger och fond. Kör lite till. Häll över till en kastrull, späd med vatten och koka upp. Red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen i 5 minuter.
3. Grilla kycklingen en knapp minut per sida. Trä därefter upp den på spett. Pensla med sparad marinad och lägg spetten på grillen igen några sekunder.
4. Skala och skär morötterna i tunna band med en potatisskalare. Doppa banden i kokande vatten och servera som garnering tillsammans med lime och krossade jordnötter.
Vegetariska spett med örtkeso
För 4 personer
Ingredienser
1 zucchini
1 aubergine
2 färska majskolvar +
3 msk smör
2 färska lökar
4 champinjoner
Till marinaden:
3 msk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk grönsaksbuljong i pulverform
1 krossad vitlöksklyfta
1 krm örtsalt
1 krm svartpeppar
Till örtkeson:
250 g neutral keso
1 msk finhackad
rosmarin
1 msk finhackad
persilja
1 krm örtsalt
Att äta till:
blandade blad och
örter
Så gör du:
1. Skär zucchini, aubergine, lök och champinjoner i 2 centimeter tjocka skivor. Blanda marinaden, ta undan en matsked till slutpensling och vänd ned grönsakerna i resterande marinad.
2. Blanda örtkeson. Finhackad rosmarin och persilja blandas med neutral keso och örtsalt. Ställ svalt i väntan på servering.
3. Dra bort blad och trådar från majskolvarna. Grilla dem över svag låga/värme (eller i kanten på grillen) i 20 minuter med flera vändningar. Smält smöret och pensla kolvarna med fettet under grillningen. Mot slutet grillas även övriga grönsaker, men de behöver inte alls lika lång tid på grillen.
Trä upp grönsakerna på spett, pensla med sparad marinad och ge spetten några sekunder på grillen. Servera med blandade blad, färska örter och smaksatt keso.