VÄrt dagliga bröd - med lyxkÀnsla

I Rebecca TörmÀs bröd kan man hitta allt frÄn rotfrukter till svamp. Hon tÀnker pÄ matrÀtter nÀr hon skapar sina recept och anvÀnder gÀrna sÀsongens smaker.

Rebecca TörmÀ har alltid gillat bröd, men började inte baka förrÀn i början av det hÀr Äret.

Rebecca TörmÀ har alltid gillat bröd, men började inte baka förrÀn i början av det hÀr Äret.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2008-11-06 07:00
Den minimala hallen i ettan i Ekeby i Uppsala gÄr snabbt över i ett pentry, som Àr rejÀlt tilltaget för en studentlya, med bÄde spis och ugn. PÄ bÀnken stÄr en plÄt med nygrÀddade smÄ, smÄ prydliga rosa portionsbröd. FÀrgen kommer frÄn rödbetor.
Rebecca TörmÀ sÀtter igÄng med ytterligare en deg för att visa hur hon gör. Den hÀr gÄngen Äker pÀron, rökta mandlar och appenzellerost ner i degen.
Hon pratar vant om fördeg, glutentrÄdar, jÀsning och proportioner. Jag studsar dÀrför till nÀr hon svarar pÄ frÄgan om hur lÀnge hon har bakat.
- Jag har hÄllit pÄ sedan nyÄr, sÀger hon.

Hon har alltid varit "brödoman", som hon kallar det, det Àr inte ovanligt att hon har ett tiotal olika brödsorter hemma.
- NÀr jag var liten ville jag inte ha kakor, jag ville alltid ha smörgÄs, berÀttar Rebecca TörmÀ.

Innan hon började baka bad hon ofta om att fÄ köpa butikens bake-off bröd fryst. PÄ sÄ sÀtt kunde hon grÀdda det nÀr hon ville och alltid fÄ fÀrskt bröd. Men det blev ganska dyrt i lÀngden, och hon började dessutom ifrÄgasÀtta ingredienserna i köpt bröd. DÀrför började hon experimentera med egna brödbak.
- Det jag Àr ute efter Àr smaken och hÀlsan. I köpt bröd Àr oftast vetemjöl listat som första ingrediens. Jag anvÀnder nÀstan aldrig vanligt vetemjöl i mina bröd, de Àr 100 procent fullkorn.
Rebecca TörmÀ anvÀnder sig bland annat av grahamsmjöl och fullkornsdinkel, och förklarar att bröden gÄr att göra luftiga utan vanligt vetemjöl. Det handlar bara om att bearbeta degen tillrÀckligt, cirka 20 minuter. DÄ hinner glutentrÄdarna utvecklas ordentligt. Ost Àr en bra ingrediens eftersom fett hjÀlper glutentrÄdarna. En maskin underlÀttar sÄ klart arbetet. Recepten lÀgger hon ut pÄ sin blogg "Rebecca bakar bröd". Bloggen har hon haft sedan i april, och den svÀmmar redan över av recept. HÀr kan man hitta spÀnnande skapelser som karljohansrisottobröd och sommarbröd med fÀrskpotatis, citron och dill, men Àven mer lÀttbakade vardagsbröd.

Skapat recept har hon gjort sedan hon var liten. Sedan tioĂ„rsĂ„ldern har hon varit med i recepttĂ€vlingar och kammat hem Ă„tskilliga priser. Senast kom hon tvĂ„a i Icas tĂ€vling dĂ€r man letade efter nyskapande recept pĂ„ svensk husmanskost, och för nĂ„gra veckor sedan kunde man se henne bjuda pĂ„ sitt receptbidrag "Ärtig soppa med viltfrĂ€s" pĂ„ Ica Kvantum.
- Jag kan inte följa recept. Jag vill inte göra nÄgot som nÄgon annan redan gjort, jag vill skapa sjÀlv. Det blir sÄ att jag utmanar mig sjÀlv, sÀger Rebecca TörmÀ.

Hon dukar fram de smÄ portionsbröden tillsammans med en krÀm, en "spread" gjord pÄ kesella, riven prÀstost och kummin.
- Jag gör bröden smÄ eftersom det Àr roligare att Àta flera smÄ bröd. Jag vill hellre ha sex mackor istÀllet för fyra. DÄ kan man pröva flera olika pÄlÀgg, jag ser det lite som tapas.
NÀr hon skapar recept tÀnker hon ofta pÄ matrÀtter.
- Jag tÀnker pÄ smaker, att de ska gifta sig med varandra. Som rödbetsbrödet. Det Àr meningen att smaken tillsammans med kesellaspread ska pÄminna om borsjtj.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!