Värt att veta om te och dess sorter

Allt te görs av knoppar eller blad från samma växt. I tillverkningsprocessen blir det vitt, halvgrönt, grönt eller svart te. Det vi kallar rött te är egentligen inget te utan tillverkas av en rooibosbuske som växer i Sydafrika. Inte heller silverte är något riktigt te utan hett vatten med socker och eventuellt mjölk.

Mat & dryck2006-02-02 00:00
Grönt te
Te som under tillverkningsprocessen inte alls jästs.
Vid bryggning ska vattentemperaturen vara mellan 80 och 95 grader. Drycken har en svagt gul-grön färg och en mild smak.

Vitt te
Te där man använder de yngsta bladen som fortfarande är täckta av ett vitt lager dun. Under tillverkningsprocessen blir teet upp till 10 procent jäst.
Vid bryggning ska vattentemperaturen vara mellan 80 och 95 grader. Drycken är nästan färglös och har en svag och mild smak.

Halvgrönt te
Ett slags mellanting av grönt och svart te. Har under tillverkningsprocessen jästs till minst 50 procent.
Vid bryggning ska vattnet vara kokande. Drycken har en brunaktigt grön färg och stark men mild smak.

Svart te
"Vanligt te". Har under tillverkningsprocessen jästs helt och hållet.
Vid bryggning ska vattnet vara kokande. Drycken har en brun färg och stark och aromrik smak.


Tehistoria
300-talet f kr
Från den här tiden finns de tidigaste beläggen för att te odlas och dricks i Kina.
700-talet e kr
Tedrickandet sprids till Japan
1600-talet e kr
Tedrickandet sprids till Europa
1715
Te omtalas för första gången i Sverige
1904
Iste uppfinns


Från buske till koppAllt te görs av blad och knoppar från teplantan Camelia Sinensis som växer på flera håll i världen. Kina och Indien är de största teproducenterna. Tebladen innehåller en liten mängd koffein (tein) och ämnet thearubigin som ger den speciella tesmaken.
När bladen har skördats torkas de i varm och torr luft och därefter pressas och rullas de så att cellsaften frigörs. Sedan kommer jäsningen (fermenteringen) där bladen förvaras i kall och fuktig luft och cellsafterna oxiderar med luftens syre - det är under denna process som bladen får sin färg och arom.
Slutligen sorteras bladen efter storlek. Storleksklasserna är Leaf (storbladigt te), Broken leaf ( småbladigt te), Fannings (finbladigt te som används till tepåsar) och Dust (mycket finfördelat te som används till tepåsar av sämre kvalitet).

Källa: Nationalencyklopedin, kobbs.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!