Världens soppa

När sju kvinnor från olika matkulturer lagar soppa blir det på en höft. Men den här gången fick de lov att plita ner ordentliga recept.

Fisksoppa. Judith Henao visar stolt upp sin soppa. Colombia är ett riktigt soppland. Till vänser Nebiat Tzeghe och Rozik Artunian. Till höger Bathina Alkilany.

Fisksoppa. Judith Henao visar stolt upp sin soppa. Colombia är ett riktigt soppland. Till vänser Nebiat Tzeghe och Rozik Artunian. Till höger Bathina Alkilany.

Foto: Staffan Claesson

Mat & dryck2015-09-20 06:00

Eritrea har varit en italiensk koloni, upplyser Nebiat Tzeghe som står och rör i sin eritreanska minestronesoppa. En av huvudingredienserna är röda linser som hon köper oskalade.

– Jag använder hela linsen. Skalet sätter smak och innehåller järn, säger hon.

Okokta är dessa linser gröngrå, men i soppan blir de gula. Där får de sällskap av små pastakorn.

Varje måndag är det internationellt kvinnokafé på Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, SIU. Då serveras alltid soppa, i vanliga fall bara en sort men den här kvällen har sju kvinnor lagat varsin soppa från olika matkulturer. Några nedtecknade recept har de dessvärre inte med sig, trots att jag bett om ordentliga recept med exakta måttangivelser.

– Vi lagar ur huvudet, säger de.

De får bakläxa och sätter sig och plitar ner på en höft och hjälper varandra med översättningen. Bladväxten molokhia (det finns olika stavningar) i den gröna kycklingsoppan hittar vi inget svenskt ord för. En sökning på nätet visar att bladen kommer från juteplantan. Kawsar Gardi visar en bild på förpackningen och berättar att hon köper dem i orientaliska mataffärer. Bladen är lite bittra och måste koka riktigt länge.

– De har en konstig smak, men man vill bara ha mer, säger Kawsar Gardi.

Hon och Bahar Mufti är uppklädda i likadana gröna klänningar med guldiga paljetter, skärp och halsband.

– Kläderna är köpta i Erbil, i Kurdistan. Bahar köpte halsbandet till mig, berättar Kawsar och håller upp den långa gyllene kedjan.

När alla soppor är identifierade och fotograferade för UNT:s räkning ställs de ut på ett bord så att alla kan ta för sig av soppbuffén. Runt 15 kvinnor har kommit den här kvällen. En man har vågat sig hit också, en kompis till Judith Henao.?

Judith Henao har pins med dödskallar fastnålade på sin svarta sjal. Hon berättar att fisksoppan hon har lagat är populär i Colombia där de äter soppa varje dag som förrätt.

Någon sätter på musik på sin mobiltelefon och Judith Henao, Nebiat Tzeghe och några till börjar dansa.

För sig själva i ett hörn sitter två svenska damer med silver i håret, som inte vill ha sina namn i tidningen. De såg en annons i tidningen och blev nyfikna. Där stod dock inget om att man behövde portkod för att komma in genom grinden, men de lyckades slinka in när någon annan öppnade.?

– Vi är förvånade över att sopporna inte var starkare, säger de.

Recept

Arabisk kycklingsoppa

4–6 portioner

1 hel vitlök

1 dl olja

400 g färsk molokhia, hackad (juteblad, finns att köpa i orientaliska affärer)

400 g fryst molokhia, hackad

400 g färsk eller fryst koriander, hackad

1/2 msk citronsyra eller saften av 1 citron

1 msk salt

2 tsk svartpeppar

1,5 liter kokhett vatten

1 hel liten kyckling

1 Klyfta, skala och hacka vitlöken och stek den i oljan i en stor kastrull.

2 Hacka molokhiabladen och koriandern. Lägg det i kastrullen.

3 Tillsätt pressad citron eller citronsyra, salt och peppar. Häll på hett vatten. Koka nästan två timmar tills bladen är mjuka.

4 Stycka under tiden kycklingen. Koka den separat, bara med lite salt på låg värme under lock i en timme.

5 Bena ur kycklingen, ta bort skinnet, dela köttet i mindre bitar och lägg det i soppan tillsammans med skyn.

5 Koka i ytterligare 15 minuter. Soppan ska inte vara för lös. Servera gärna ris till.

Persisk specialsoppa med råg

6–8 portioner

2 dl hela rågkorn

1 1/2 dl röda bönor

2 1/2 dl gröna linser

1 1/2 dl bulgur

1/2 msk salt

300 g bladspenat

300 g persilja

300 g salladslök (ca 10 stycken)

2 gula lökar

100 g smör eller margarin

1 msk gurkmeja

Cirka 1 l vatten

1 Koka rågkorn, bönor, linser, bulgur och salt i en stor kastrull i två timmar.

2 Hacka spenat, persilja och salladslök. Blanda ner det i kastrullen.

3 Hacka gul lök, stek den i smöret och blanda i gurkmeja.

4 Lägg även löken i kastrullen. Fyll eventuellt på med mer vatten. Koka ytterligare en timme.

Kurdisk linssoppa

5 portioner

1/2 gul lök, finhackad

1 msk rapsolja

3 dl röda linser

1 msk ris

1 liter vatten

1/2 msk salt

1/2 tsk svartpeppar

1/2 tsk curry

3 dl vermicelli eller annan småpasta

1 Finhacka löken och stek den i oljan i en kastrull 3–5 minuter.

2 Skölj linserna. Lägg linser och riset i kastrullen och häll på vattnet.

3 Tillsätt salt och kryddor. Koka 50 minuter. Lägg i pastan och koka ytterligare 10 minuter.

Colombiansk fisksoppa

4–6 portioner

1 l vatten

1/2 gul lök eller 10 cm purjolök

1 paprika, valfri färg

3 vitlöksklyftor

1 selleristav

2 potatisar

1 1/2 dl gula linser

1/2 msk salt

1/2 kruka färsk koriander

200 g fisk, till exempel lax

1 Koka upp vattnet.

2 Hacka lök, paprika, vitlök och selleri. Lägg hälften i kastrullen. Stek andra hälften i lite olja och ställ åt sidan.

3 Skala och tärna potatisen. Tillsätt potatis, linser och salt i kastrullen. Koka i 15 minuter.

4 Hacka koriandern.

5 Skär fisken i småbitar.

6 Tillsätt koriander, fisk och resten av grönsakerna i kastrullen. Låt koka 5 minuter till.

Palestinsk linssoppa

4–6 portioner

1 gul lök

4 msk olja

Cirka 1 liter vatten

2 dl röda linser

2 buljongtärningar

1 tsk hel kummin

Eventuellt lite citronsaft

1 Hacka och fräs löken i oljan i en kastrull.

2 Tillsätt vatten, linser, buljong och kummin.

3 Koka cirka 15 minuter. Tillsätt eventuellt lite citronsaft för en syrlig smak.

Eritreansk minestronesoppa

4 portioner

1 gul lök

1/4 dl matolja

3 msk tomatpuré

1 dl röda linser, oskalade

1/2 l vatten

1 dl risoni eller annan småpasta

1 tsk salt

Lite persilja till garneringen

1 Hacka och fräs löken i olja tills den mjuknar.

2 Tillsätt tomatpuré, linser och vatten. Låt koka 15 minuter.

3 Tillsätt pastan. Salta. Låt sjuda i 10 minuter.

4 Hacka persiljan och strö den över den färdiga soppan strax före servering.

Syrisk grönsakssoppa

4 portioner

1/2 gul lök

1–2 morötter

2 potatisar

100 g haricots vertes

100 g gröna ärtor

50 g vermicellipasta

Cirka 1 liter vatten

1 tärning kycklingbuljong

Olja

Salt

Vitpeppar

1 Skala och skär morötter och potatisar i små tärningar.

2 Skär de gröna bönorna i mindre bitar

3 Fräs löken i lite olja i en kastrull.

4 Lägg i alla grönsakerna och häll på vattnet.

5 Koka upp. Rör ner buljongtärningen.

6 Koka cirka 15 minuter. Tillsätt pastan och koka ytterligare 5 minuter.

7 Smaka av med lite salt och malen svartpeppar.

Obs! Prova dig fram med mängden salt och vatten eftersom recepten inte är exakta. Ta först lite mindre och tillsätt sedan mer efter önskad sälta och konsistens.

Risoni är små risliknande pasta. Enligt Barillas hemsida uppstod risoni för att kompensera avsaknaden av ris på de italienska middagsborden.

Vermicelli är mycket smala makaroner. På italienska betyder vermicelli små maskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!