Varierat vitt från Alsace

Hitta rätt bland de vita vinerna från Alsace.

Foto:

Mat & dryck2016-11-25 12:38

Alsace är ett område som alltid finns lite i periferin i dagens vinvärld. Deras viner tuggar på i maklig takt lite vid sidan av alla andra mer hippa vinområden, men glöms aldrig bort. I princip allt värt att bry sig om därifrån är vita viner. Dessa görs av några olika druvor med extremt stora skillnader i karaktär, vilka även kan skilja sig markant i fråga om torrhet. Jämför en torr riesling med en halvtorr gewurztraminer (till exempel de nedan) så förstår ni vad jag syftar på. Rieslingviner har betydande konkurrens från framförallt Tyskland, men bland viner av pinot gris och gewurztraminer är Alsace ännu ledande. Det går alltså inte bara att säga, ”Alsacevin”, utan att närmare precisera vilken typ av vin man syftar på, framförallt vilken druva.

Kuhlmann-Platz Riesling#2132, 99 kr. Torrt vitt vin.Riesling är den druva som ger viner med friskast känsla, alltså markerad syra. Halvtorra varianter finns men de flesta är torra med drag av röda äpplen, grönt te och grapefrukt. Väldigt tacksamma viner till allehanda rätter med ångad fisk.

Jean Biecher Pinot Gris#81401, 99 kr. Torrt vitt vin.Pinot gris har klart lägre syra än riesling vilket ger ett mjukt fylligt vin. Hur torrt vinet är varierar beroende på producent. Smak av inlagd frukt, gula päron och söta citrustoner. En typ av vin som ofta fungerar bra till mat med asiatiska inslag.

Comtes d'Isenbourg Gewurztraminer#2187, 119 kr. Halvtorrt vitt vin.Gewurztraminer är en av de mer egensinniga vita druvor man kan hitta. Vinerna är väldigt blommiga med drag av rosenvatten, litchie och ananas, låg syra. På plats dricker man det till krämiga kittostar, annars är anklever ett alternativ. Sällan torra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!