Vardagslyx för 50 kronor

Tre kockar – tre recept. Efter helgerna och halvvägs till lön får tre Uppsalakockar en utmaning. De ska laga en middag för fyra som inte kostar mer än en 50-lapp. Alla lyckades – och här är deras recept.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2012-01-12 09:02

Veronika Hansson, kock på cateringföretaget Happy Food

Vad har du lagat?
– Det bler baconbullar, gjorda på ekologiska råvaror.
Var det svårt att komma på?
– Först tänkte jag, oj, vad ska jag göra? Jag ville laga ekologiskt, eftersom det är det jag gör på jobbet. Men efter en stunds betänketid kom jag på flera recept, det här var ett av dem.
Ekologiskt säger du. Var det en extra svår utmaning för dig?
– Både ja och nej. Det blir ju oftast dyrare men det går ju att laga ekologiskt för en billig peng. Även om man vill spara pengar kan man lägga en extra krona på någon ekoprodukt, det smakar mer och är godare.
Något tips på hur man piffar upp vardagsmiddagen?
– Varma grönsaker, det ger mycket färg på tallriken, man äter ju med ögat. Sen kan man ha i en extra krydda eller smakförstärkare i maten, något som man redan har hemma, till exempel senap.
Till sist, vad tyckte du om uppdraget?
– Det var riktigt roligt, kul med en utmaning. Jag skulle gärna göra något liknande igen.

Jörgen Karlsson, kock på restaurang Biztron i Uppsala

Hur gick det till när du tänkte ut maten?
– Jag var hemma i köket och provlagade mig fram till vad som kunde funka. Sen räknade jag på råvarorna. Med den här rätten blev det till och med fyra kronor över.
Du har alltså kokat soppa på en spik?
Ja, (skratt) precis.
Om man vill hålla i plånboken, vad ska man laga då?
– Spana efter varor som går ut inom kort, de är oftast jättebilliga. Köp mycket av det och laga, frys in resten. Jag brukar köpa storpack av kött som jag gör långkok och grytor av som jag sedan fryser in. Rotfrukter är också billig mat.
Favoriträtt till vardags?
– Då trillar jag egna köttbullar eller lagar spagetti bolognese. Köttfärsbiffar går också fort att göra.
Hur piffar du upp middagsmaten?
– Jag köper aldrig hel- eller halvfabrikat. Jag lagar all mat från grunden och då behöver man inte göra något särskilt för att det ska bli gott. Det får gärna ta en halvtimme extra, för det är det värt. Och nu har vi ett nytt kök hemma, då är det extra kul att laga mat.


Christian Bonthron, kock på Matverkstan Kök&Catering i Uppsala

Hur kom du på vad du skulle laga?
– Jag gick till affären och kollade. De hade torsk som var billigt, då nappade jag på det. Och så hämtade jag inspiration från nyår då jag åt jordärtskocka, som är jättegott.
Vad har du för tips på billig middagsmat?
– Anpassa matlagningen efter säsong, det kan skilja flera hundra procent i kilopris mellan en gurka på sommaren och vintern. Just nu är rotfrukter billigt. Kött, fisk och fågel håller däremot ungefär samma prisnivå året om.
När du lagar snabbmat hemma, vad blir det då?
– Pasta med hemmagjord pesto är en favorit hos barnen. Då mixar jag olivolja, valnötter eller cashewnötter med parmesan, färsk bladpersilja och färsk basilika. Vad ska man hålla utkik efter i affären när kassan är skral?
– Pasta är alltid billigt. Råvaror till vegetarisk kost är också prisvärt.
Vad är bra vardagsmat?
– Svensk husmanskost. Det är oftast nyttigt och inte så dyrt och innehåller det mesta från kostcirkeln.

Recept

Potatis Potatis & baconbullar – Veronika Hansson, kock på Happy Food

Ingredienser för fyra personer
1,5 kg skalad krav potatis
2 pkt bacon krav (120g/pkt)
2 gula lökar krav
1 ägg
4 msk potatismjöl
2 tsk mejram
Salt & peppar
Ströbröd (krav)

Till servering:
Kokt broccoli
Rårörda lingon (eko)

Gör så här:
1. Hacka löken och skär baconet i bitar, stek sedan dessa och ställ åt sidan.
2. Koka den skalade potatisen tills den är mjuk.
3. Blanda sedan ihop potatisen, baconfräset, potatismjöl, ägg och kryddorna.
4. Salta efter smak, gör gärna ett litet stekprov så det blir rätt mängd salt och peppar.
5. Låt potatissmeten svala lite innan du gör biffarna, vänd biffarna i ströbröd för att få fin yta och stek sedan i rapsolja eller i smör.
6. Dela upp biffarna i tre per person, de blir lagom stora. Servera med rårörda lingon och ny kokt broccoli.

Basilikamarinerad Torskfilé med jordärtskocksås och ljummen sötpotatissallad – Christian Bonthron, kock på Matverkstan i Uppsala

 
Ingredienser för fyra personer
Fryst billig torskfilé 600 g 24 kr
(40 kr/kg)
1 jordärtskocka 200 g 5 kr (28 kr/kg)
2 sötpotatisar 7 kr (23 kr/kg)
0,5 ask Babyspenat 6 kr (12 kr/ask)
1 rödlök 1 kr (10 kr/kg)
1 gul lök 0,6 kr (6 kr/kg)
2 klyftor vitlök 0,40 kr
1 dl mjölk 1 kr
Totalt: 45 kr

Gör så här:
1. Mixa basilika och vitlök med olivolja och pensla det på torskfilén. Salta och peppra. Det tar cirka 25 min.
2. Lägg fisken i en form med lite vatten
i botten och plasta formen med plastfilm. Ställ in ugnen på 125 grader.
3. Skala jordärtskockan och fräs den med lök och vitlök i ett par minuter, tillsätt vitt vin och vatten samt buljong. Låt koka i en kvart.
4. Mixa sedan och späd med mjölk till önskad såskonsistens.
5. Klyfta sötpotatisen med skalet kvar. Bakas i ugn 200 grader i en kvart, eller som jag gjorde och la den i micron med grillfunktion i 12 min i rikligt med salt.
6. Gör en vinegrett med olja och vinäger, salladskrydda, Blanda babyspenaten, skivad rödlök och sötpotatisen med detta.
7. Jag har garnerat med lite rödvinsky, citron och färsk oregano på bilden. Rödvinskyn kan man byta mot balsamico om det finns hemma.


Risotto med honungsmarinerade kycklinglår och syrade grönsaker – Jörgen Karlsson, kock på restaurang Biztron.

Ingredienser för fyra personer

1 hackad gul lök
2 morötter
2 selleristavar
1 röd paprika
2 vitlökar king solo
1 dl frysta gröna ärtor
I msk hackad persilja (fryst)
4 dl avoriris
2 hönsbuljongtärningar
En halv burk krossade tomater
1 l vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk dijonsenap
50 g smör
1 krm paprikapulver
0,5 dl olivolja
1 msk tomatpuré

Syrade rotfrukter
2 morötter
1 palsternacka
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten

Kyckling
4 kycklinglår
2 msk olivolja
1 msk honung
1 krm Tabasco
1 krm citronpeppar
En halv vitlök king solo

Gör så här:
1. Börja med de picklade grönsakerna. Koka ihop ättikslagen, när sockret är löst och lagen kokar är den klar.
2. Skär rotfrukterna tunt på längden med en kniv eller en osthyvel.
3. Lägg ner rotfukterna i den kokade lagen, dra sedan kastrullen åt sidan och låt grönsakerna svalna i lagen.
4. Börja med marinaden till kycklinglåren. Blanda samtliga ingredienser, krydda låren med salt och peppar. Lägg kyckling tillsammans med marinaden
i en plastpåse i kylen. Låt ligga i en timme.
5. Stek kycklingen i ugnen i 200 grader
i 15 min. Avsluta kycklingen på grilleffekt i 5 min. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
6. Börja med att koka ihop de krossade tomaterna, buljongtärningarna och vattnet så du får en buljong till risotton. Ställ buljongen åt sidan.
7. Fräs alla grönsaker och korven i olivolja i cirka 2 min, tillsätt sedan tomatpurén och paprikapulver. Fräs en kort stund till, tillsätt sedan riset och rör runt.
8. Dra ner värmen på plattan. Börja sedan att tillsätta buljongen lite i taget under omrörning. Upprepa detta tills riset är kokt, risotton ska vara lös. Tillsätt de gröna ärtorna och persiljan och smöret, smaka av med salt, peppar, dijonsenap samt balsamvinäger.
Servera risotton genast med kycklinglåren och de picklade grönsakerna.

Priser
Kyckling 7,50 kr
Ris 10,70 kr
Chorizon 5,90 kr
Paprika 3,20 kr
Lök 1 kr
Morötter 3 kr
Selleri 2 kr
Krossade tomater 2,50 kr
Gröna ärtor 2,50 kr
Persilja 1 kr
Palsternacka 3,20 kr
Kycklingbuljong 2,80 kr
Vitlök 2 kr
Totalt: 47,30 kr.

Tre kockar tillagar en middag för fyra personer under 50 kr. Christian Bonthrons måltid, torsk med sötpotatis.
Tre kockar tillagar en middag för fyra personer under 50 kr. Christian Bonthrons måltid, torsk med sötpotatis.
Så här gick utmaningen till

Tre Uppsalakockar fick i uppgift att laga var sin middagsrätt för fyra personer. Maten fick max kosta
50 kronor. Basvaror som olja, vinäger och kryddor fick användas utöver råvarorna och behövde inte räknas in
i slutsumman. Kockarna utförde uppdraget på lite olika sätt när de köpte in maten, dels räknade de om varornas kilopris, dels räknade de på varje råvara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!