Vännerna lagar söndagslunch

MATVANOR. Det är söndag eftermiddag, Jorge Herrera, Carlos Rios och Miguel Quintanilla har samlats i Carlos kök i en villa i Luthagen. Jorge ska laga en sen lunch med hjälp av sina kompisar.

Miguel Quintanilla lutar sig tillbaka medan Carlos Rios fyller upp Jorge Herreras glas.

Miguel Quintanilla lutar sig tillbaka medan Carlos Rios fyller upp Jorge Herreras glas.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2008-10-19 00:00
- Det är viktigt för oss killar att samlas ibland och prata, säger Carlos Rios.
I dag kommer dock fler gäster att få njuta av maten. Matsalsbordet är redan dukat och dekorerat med lönnlöv som skiftar i rött, orange och gult. Köket har ett vackert stengolv lagt av Carlos Rios själv och är som gjort för att vara husets samlingspunkt. Det domineras av en köksö med gott om plats för matlagning. Runt omkring står barstolar för den som vill titta på.

De är vänner sedan lång tid tillbaka. Carlos Rios och Miguel Quintanilla är från Bolivia och Jorge Herrera är från Chile. På frågan hur de känner varandra svarar Jorge.
- Uppsala är så litet, så alla som talar spanska har någon gång pratat med varandra.
Själv har han bott i Uppsala i snart 30 år. Det är han som står för matglädjen i familjen, det är han som trivs i köket.
- Jag lagar mat nästan varje dag, speciellt nu när jag nyss blivit pappa, då måste man hjälpa till.
Det som utmärker hans mat är att den ofta tar lång tid att göra, så hustrun Therese Apetrea får rycka ut ibland och fixa mat till barnen.
- Jag lagar stora grytor, så ibland får man äta samma sak två dagar i rad, säger han.

Det var i 20-årsåldern Jorge Herrera började intressera sig av matlagning. Han ville försöka återskapa rätter utifrån barndomsminnen. Köttet som han har lagat i dag är ett sådant minne. Det är fyllt med morötter, selleri och vitlök.
- Jag minns att det alltid var något i mitten, när man skar upp köttet, berättar han.
Mamma rådfrågades på telefon, och sedan började experimenterandet i köket.
- De första åren var hemska, jag kunde knappt koka ett ägg, berättar han medan han häller upp ett berg av deg på arbetsbänken.
Degen ska bli potatisgnocchi som ska serveras till köttet. När han började göra gnocchi hade han lite svårt att få till rullandet, men efter ett besök hos mamma i Chile började han få in tekniken.
- Det är inte så vanligt att män lagar mat i Latinamerika, så mammorna blir stolta när de ser sina söner laga mat.

Jorge Herrera lagar dock inte bara latinamerikanskt, utan han kallar sin mat världsinspirerad.
- Jag har plockat upp mycket här i Sverige, det asiatiska köket till exempel. Sverige är mycket öppet, här kan man hitta mat från hela världen. Så är det inte överallt, vissa länder håller fast vid sin egen matkultur.
Efter några timmar har Jorge har gjort gnocchi till ett helt fotbollslandslag. Köket börjar bli fullt av gäster. Äntligen är det dags att äta!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!