Valnötssås

(4 portioner)Mustig och syrlig på samma gång är valnötssåsen som bland annat är vanlig i Iran. Passar till kyckling, ljust kött och till grillad vit fisk. Ska ätas kall.100 g valnötskärnor1 skiva vitt bröd1 msk vitvinsvinäger2 vitlöksklyftor1 tsk flingsalt1/2 dl olivolja2 msk pressad citron1 dl kycklingbuljong2 msk hackad bladpersiljanymalen svartpeppar

Valnötssås passar till kyckling, ljust kött och grillad vit fisk.

Valnötssås passar till kyckling, ljust kött och grillad vit fisk.

Foto: Pelle Johansson

Mat & dryck2006-04-20 00:00
Gör så här: Rosta valnötterna i en torr panna ett par minuter. Skaka pannan då och då och se till att det inte bränns. Gnid nötterna fria från det tunna skalet i en ren handduk. Skär bort kanterna från brödet och smula det i en skål. Häll i vinägern och krama in med rena händer. Kör valnötterna i en matberedare så det blir smuligt. Hacka vitlöken fint med flingsaltet och tillsätt det tillsammans med det smulade brödet. Kör till en smulig massa medan du häller i oljan i en tunn stråle tills det blir tjockt. Späd med citronsaft och varm buljong till en tjock sås. Rör i persiljan, smaka av med salt och peppar och låt såsen dra en timme i kyl eller över natten. Såsen sväller efter så det går bra att späda med mer buljong eller vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!