Välj rätt dejtingmat

Skippa inälvssmaken och tänk enkelt istället för avancerat. Vi har frågat tre Uppsalakockar om den bästa dejtingmaten.

Köksmästare Jens Kvisler

Köksmästare Jens Kvisler

Foto: Monika Miranda Maureira

Mat & dryck2012-03-29 09:02

Alexandra Silversten, kock på Jay Fu’s

Vad bör man undvika att bjuda på?
– Nudelsoppa är inte så sexigt. Det blir lätt kladdigt och man sörplar. Inälvssmak kan också vara lite känsligt på första dejten. Det är fantastiskt gott, men kanske inte det bästa att bjuda på. Man bör ta något som går att äta med bestick, så det blir snyggt. Du måste ju se bra ut.

Har du några generella tips inför middagen?

– Se till att du har allt iordninggjort. Skär upp och skala allting i förväg så att du bara kan slänga ihop det sista när dejten kommer. Var förberedd så att du inte behöver fixa allt i sista minuten.

”Vägen till mannens hjärta går genom magen”. Stämmer påståendet?

– Alla funkar inte så, men de flesta. Bra mat skapar god stämning och man blir glad och mätt. Det är klart att det är lättare att gå vidare då. Det är grundläggande mänskligt att man vill äta god mat. Jag tror egentligen inte det spelar någon roll om du är man eller kvinna.


Jens Kvisler, köksmästare på Lingon

Vad är tanken med din rätt?

– Jag har tänkt att man ska arbeta med färdiga grejer som man vet är bra, till exempel en riktigt god parmesan. Då vet man att någon annan redan har gjort jobbet åt en och att du själv bara behöver plantera ihop det på tallriken. Det mesta kan du även tillaga dagen innan. Man blir alltid lite stressad, speciellt om det är första dejten. Då vill man ha tid på sig att leverera.

Har du några generella tips inför middagen?
– Överengagera dig inte i maten. Enkel mat är oftast väldigt gott. Man behöver inte bjuda på någon avancerad teknisk rätt. Då är det bättre att jobba efter sin egen förmåga. Vet du till exempel att du lagar en god chili con carne är det bara att bjuda på det. Man ska inte komplicera det så mycket.

Vad bjuder man en kock på?
En kock bjuder du på köttfärssås och spaghetti. Vi käkar mest oxfilé, marulk och annat tjafs. Då kan det vara gott med köttfärssås.


Mathias Edgren, kock på La Fleur

Vad bör man undvika att bjuda på?

– Saker som gör att man luktar illa, typ en massa vitlök. Det finns saker som kan verka bra, till exempel ostron. Men personligen vet jag att det är många som inte tycker om det. Därför är det alltid bra att redan innan försöka få ett hum om vad personen tycker om för mat.

Finns det något speciellt knep man kan ta till för att dejten ska bli lyckad?
– Det kan vara bra att bjuda på saker som gör att man får kontakt med varandra. Till exempel mat som tar tid att äta eller som gör att man kan sitta bredvid varandra. Kanske chokladfondue som efterätt eller några goda ostar.

Något annat man ska tänka på?
– Se till att ha ett bra bordsskick. Var också noga med mängden alkohol som serveras. Lagom är alltid bäst.


RECEPT

Asiatisk Clam Chowder (Alexandra Silversten)



Ingredienser:

1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
½ morot
1/3 röd chili
1 citrongräs
ca 1 tsk skalad, riven ingefära
ca 200 g musslor (t.ex. blåmusslor)
1 dl vitt vin
3½ musseljuice
6 dl kokosgrädde
2 dl grädde
matolja
salt
1 lime
200 g lax
3 medelstora potatisar

Så gör du:
1.
Skrubba musslorna och ryck skägget. Om musslan inte stänger sig när du slår den lätt i bänken så kasta den. Hacka och fräs lök och vitlök mjuk i matolja utan att den får färg. Hacka chili och morot, krossa citrongräset (med t.ex. en kastrull) och låt fräsa med i någon minut.
Vänd ner musslorna, häll på vin, på med lock och låt koka i ca 3-5 min tills musslorna öppnat sig. Kasta musslorna som inte öppnat sig.

2.
Lyft upp musslorna och lägg dem åt sidan. Häll i musseljuice, grädde och kokosgrädde. Låt koka ca 45 min. Smaka upp med salt och limejuice.
Skala och tärna potatisen i 2 cm stora bitar. Koka i saltat vatten tills mjuka. Sila soppan.

3.
Koka upp. Tärna laxen i grova bitar och lägg i soppan, koka i ca 5 min tills laxen är färdig.
Tillsätt potatisen och musslorna. Servera i stor skål eller direkt ur kastrullen! Toppa med t.ex. vårlök och koriander. Servera gärna med ett gott bröd till.


Torsk med blåmusslor och lufttorkad serranoskinka (Jens Kvisler)



Ingredienser:

1 nät blåmussla
400 g färsk torsk
1 paket skivad serranoskinka
200 g broccoli
30 g parmesan
50 g forellrom
3 dl grädde
3 dl vitt vin
salt
vitpeppar
2 klyftor vitlök
50 g smör

Så gör du:
1.
Förbered allt så tidigt som möjligt!
Kastrull med lock på full värme, vänta tills kastrullen är riktigt het. Häll i musslorna och hackad vitlök i torr het kastrull så det fräser och tjuter, på med lock. Vänta ca ½ minut, sedan i med vinet och på med lock i 1 ½ minut. Tillsätt en nypa salt och lite vitpeppar. På med lock, så det stormkokar. Ruska om. Låt sedan stå i 1 minut. Plocka ur musslorna, de måste vara öppna! Låt vinet koka bort till hälften, tillsätt grädde och smör. Smaka av med salt och peppar.

2. Skär torsken i två lika stora bitar. Lägg  i ugnssäker form, lägg serranon på fisken. Baka av i ugn på 120 grader tills de är uppe i 55-60 grader i mitten. Ta ut och lyft av serranon, salta peppra fisken. Lägg tillbaka serranon (om inte allt annat är klart låt fiske stå och dra i eftervärmen i ugnen).

3. Koka upp saltat vatten. Skär och skölj upp broccolin, kasta ner i vattnet och låt koka i 3-4 min. Lyft upp och lägg på talriken, värm musslorna i samma vatten 1½ min, lägg på tallrik. Lägg fisken på tallriken, skicka på lite sås, strö lite färsk parmesan på allt. Lägg till sist lite rom på fisken. Klart!


Uerfilé med ostronskivling, risotto, räkor samt dragonsmörsås (Mathias Edgren)



Ingredienser:

300 g uerfilé (kan bytas ut mot havsabbore eller annat vit fisk, gärna med skinn)
150 g handskalade räkar
100 g ostronskivling

Risotto:
2 st finhackade schalottenlökar
3 dl avorioris
2 dl vitt vin
½ citron, både skal och saften,
2,5 dl hönsbuljong
75 g parmesanost

Dragonsmörsås:
1 dl grovhackad schalottenlök
4 dl grädde
2 msk äppelcidervinäger
1 msk torkad dragon
1 kruka färsk dragon
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 klick smör

Så gör du:
1. Koka risotto: Lägg i löken i skirat smör i en kastrull, ställ på plattan på låg temperatur och låt fräsas mjuk. I med riset och fräs lätt. Häll i varm buljong, citronsaft och rivet citronskal samt hälften av vinet lite eftersom. Låt sjuda i 30 minuter på låg värme, tills riset har ett lagom tuggmotstånd. Allt detta går att förbereda i förväg. Värm upp och tillsätt sedan parmesanost och resten av vinet. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt gärna några gröna blad såsom babyspenat för att ge risotton färg.

2.
Dragonsmörsås: Fräs löken i en kastrull utan att den får färg. Finhacka under tiden dragonbladen och vispa ihop med en klick smör och ställ åt sidan. Tillsätt grädde, äppelcidervinäger, torkade dragon, dragonstjälkar, vitpepparkorn och lagerblad och låt reducera (koka ihop) till två tredjedelar. Sila av såsen och låt svalna. Allt detta går att förbereda i förväg. Vid uppvärmning tillsätt dragonsmöret när såsen är varm och smaka av med salt. Vispa såsen slät. Låt gärna reducera ytterligare så den blir lite tjock och krämig, men var försiktig så att den inte skär sig.

3.
Handriv ostronskivlingen i mindre bitar och smörstek sedan separat med fisken, smaka av med salt och peppar på både fisken och svampen. Lägg fisken på svampen vid servering, toppa med handskalade räkor och garnera med lite strimlat citronskal och en dillkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!