Valborgsmeny som går att förbereda
Nu är det snart dags igen. Valborg hägrar. Sillen till lunchen brukar komma ur en burk hos mig för jag hinner ironiskt nog inte laga något själv. Men för den som har tid och vill lägga en stund på att fixa en god valborgsmiddag är den här menyn inte så dum.
Foto: Tor Johnsson
Att inleda middagen med lite len rökt lax känns som ett alternativ till sill, det har man ju redan avverkat till lunchen. Öl och nubbe passar bra till laxtartaren. Satsa på bra knäckebröd, gärna med surdeg samt en rejält lagrad ost så det krullar sig i gommen.
Varmrätten blev jag bjuden på för ett tag sedan och jag kan inte låta bli att härmas. Min variation blev nästan lika god som min kollega Andreas rätt så jag delar gladeligen med mig. Kolla med din matbutik att de har innanlår av kalv hemma och be dem skära snygga skivor.
Sparris finns redan, tyvärr från Långbortistan men det kan inte hjälpas när det är valborgsmässoafton. Likaså till desserten, där har jag använt rabarber och jordgubbar som inte heller finns här ännu men vi tjuvstartar våren med en god kompott. Den kan du laga dagen före och ha färdig i kylen. Förutom den bästa vaniljglassen du kan få tag på kan du servera med en liten kaka eller biscotti. Menyn är tänkt för fyra personer men du kan dubbla om du vill.
RECEPT
Laxtartar i glas (4 portioner)
Härlig sälta som inleder middagen. Du kan göra klart allt utom avokadon som tärnas och vänds i precis innan servering. Bjud gärna, ljust öl, knäckebröd och lagrad ost till. Kanske en nubbe också?
Ingredienser:
200 g kallrökt lax i bit
2 salladslökar
1 tomat
1 avokado
1 lime
½ kruka koriander
flingsalt och nymald svartpeppar
Till servering:
Gott knäckebröd
Lagrad ost
Gör så här:
Skär laxen i små kuber. Se till att inga ben kommer med. Lägg det i en stor skål. Strimla salladslökarna tvärsöver, dela, kärna ur och tärna tomatköttet. Blanda det med laxen. Så här långt kan du förbereda. Sätt över plastfolie och ställ in i kylen. Vid servering: Dela avokadon och ta ut kärnan. Tärna köttet smått och blanda i laxen. Pressa över halva limen. Hacka koriander och blanda i tillsammans med en liten nypa flingsalt och nymald svartpeppar. Skär fyra klyftor av resten av limen. Skeda upp i glas, garnera med limeklyfta och servera med liten sked eller gaffel.
Kalvrullader med sparris (4 portioner)
Kalvrullader på modernt vis med Västerbottensost, rökt skinka och sparris. Du kan rulla rulladerna i förväg och bryna på i sista stund. Servera kokt eller ugnsstekt potatis till samt sallad.
Ingredienser:
700 g tunna skivor kalvinnanlår, 8 skivor
250 g färsk grön sparris
16 skivor Västerbottensost, alt annan lagrad ost
8 stora skivor rökt skinka av god kvalitet
flingsalt och nymald svartpeppar
½ dl vetemjöl
smör/olja till stekning
2 dl vitt vin
5 dl vatten + 1 msk konc kalvfond
2 msk krämig balsamico
1 msk Maizenaredning
2 tsk smör
Till servering:
Kokt el ugnsstekt potatis, gärna färsk
Sallad på späda blad
Gör så här:
Banka ut köttskivorna lätt med knogen. Salta och peppra på båda sidor. Skär av den nedre delen på sparrisen. Om sparrisen inte är väldigt späd kan den behövas fräsas lätt i olja. Fördela skinka, ost och sparris på köttet och rulla ihop till rullader. Fäst med cocktailpinnar. Rulla köttet försiktigt i mjöl. Hetta upp en blandning av smör och rapsolja och bryn rulladerna hastigt runtom tills de får vacker färg. Häll i vin, vatten och fond och låt det sjuda utan lock ca 10 minuter. Tag upp köttet och håll det varmt. Sila av skyn genom en sil till en kastrull och låt det koka ihop utan lock i ca 10 minuter. Tillsätt balsamico och red av med maizenaredning tills det blir lite simmigt. Vispa i smöret. Servera till rulladerna med tillbehören.
Rabarber- och jordgubbskompott (4 portioner)
Tyvärr får vi vänta lite till på vår rabarber och jordgubbar. Här är en liten tjuvsmakning. Kan göras dagen före. Om kompotten känns för lös tjocknar den när den svalnat.
Ingredienser:
500 g rabarber
300 g jordgubbar
1 dl strösocker
½ tsk Bourbon vanilla (malda vaniljstänger finns i välsorterad matbutik), alt 1 tsk vaniljsocker
Till servering
Vaniljglass av bästa kvalitet
Gör så här:
Skölj rabarbern och strimla den tvärsöver i små bitar. Skölj och tag bort fästena från jordgubbarna och skiva dem. Lägg allt i en vid kastrull och häll i sockret och Borubon vanilla. Låt allt smälta ihop på svag värme under omrörning tills det mesta av vätskan kokat in, ca 10-15 minuter. Låt svalna och servera med god vaniljglass.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!